700 oldalnyi titkos Europol dokumentum szivároghatott ki

54 különböző ügy, mintegy 700 oldalnyi nyomozati anyaga került fel az internetre az Europol egyik dolgozójának gondatlansága miatt. A közel 10 évvel ezelőtti eljárások dokumentumaiban terrorizmus gyanúja miatt vizsgált személyek nevei és elérhetőségei is hozzáférhetők voltak, írja a Reuters.

A véletlen szivárogtatást az okozta, hogy az Europol egy korábbi alkalmazottja a belső szabályzat tiltására ellenére hazavitte az aktákat, azokat pedig egy olyan merevlemezen tárolta, amely az internetre kapcsolódott. Az ügyet feltáró Zembla holland tévéműsor arról számolt be, hogy a fájlokat bárki elérhette, azokat semmilyen jelszó nem védte, ők maguk viszont nem tették közzé ezeket.

Hírdetés

Wil van Gemert, az Europol igazgatóhelyettese elismerte az esetet. Azt is közölte, hogy valószínűleg a Zembla újságíróin kívül senki más nem látta a dokumentumokat, de ellenőrzik, hogy ki férhetett hozzá azokhoz. Gemert azt is elmondta, hogy a dolgozó súlyosan megsértette az európai rendőrségi hivatal adatkezelési szabályait. A nyomozati fájlokat senki sem viheti haza. 

Az igazgatóhelyettes viszont nem bújt ki a felelősség alól: közölte, attól még, hogy 10 évvel korábbi nyomozások anyagairól van szó, nem jelenti azt, hogy az azokban szereplő személyek után jelenleg ne nyomoznának. Gemert azt is elmondta, bizonyos anyagok viszont már kikerültek a titkosítás alól.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »