80 ezer ingatlanra lett elővásárlási joga az államnak

80 ezer ingatlanra lett elővásárlási joga az államnak

A világörökség részét képező területeken található ingatlanok tulajdonosainak ezután jelezniük kell az államnak, ha eladják az adott ingatlant, az illetékes minisztérium pedig eldönti megveszik-e. Egy ingatlanszakértő szerint ez a procedúra elnyújtja majd az adásvételeket.

Egy tavaly december végi kormányrendelet értelmében csaknem 80 ezer, világörökségi területen található ingatlanra lett elővásárlási joga a magyar államnak – számolt be az átlátszó.hu.

A rendelet melléklete nyolc olyan területet nevez meg, ahol az érintett ingatlanok találhatóak. Ezek egyebek mellett a Hortobágy, Tokalj hegyalja, Aggtelek, Hollókő, valamint a fővárosban az Andrássy út, a Duna partok valamint a Várnegyed.

A kormány döntése szerint a rendeletben felsorolt ingatlanok tulajdonosai amennyiben el akarják adni az ingatlanjukat, arról kötelesek tájékoztatni a magyar államot. Az illetékes minisztérium ezt követően nyolc napon dönt arról, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával. Ha igen, akkor a vevő által kínált áron vásárolhatja meg az adott ingatlant.

Egy ingatlaniroda vezetője szerint az állam nem egyedi lakások megvásárlását tervezi, hanem nagyobb tételben tervez.

„Ebből a szempontból úgy gondolom a szándék nem egyedi lakások megszerzése, hanem esetleg tömbszerűen ingatlanvásárlások, vagy előbb – utóbb olyan tulajdonarányba kerülni egy adott tömbben, amit utána nem egy privát hasznosításra, egy szálloda létesítésre kellene felhasználni, hanem mondjuk közfunkcióra, közintézménynek kellene átalakítani” – hangoztatta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

A Jobbik belvárosi képviselője szerint támogatható ötlet az állami elővásárlási jog, de az is fontos, hogy utána ne kormányközeli vállalkozókhoz kerüljenek az ingatlanok.

„Az elővásárlási jogok a műemlékvédelmi épületekre szerintem kifejezetten jó, mert gyarapítja az állami vagyont. A legjobb helyzet az, hogy állami vagyon gyarapodik, az más kérdés, hogy éppen milyen kormány van aktuálisan hatalmon, és próbálja-e saját berkein belül elpasszolni és értékesíteni ezeket az ingatlanokat” – mondta Losonczy Pál.

Az Andrássy úton gyakorlatilag végig, a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen a Hősök teréig találhatóak olyan ingatlanok, amelyeket már érint az új szabályozás, vagyis az államnak elővásárlási joga van rájuk. Ez egy ingatlanpiaci szakértő szerint egészen biztosan megnöveli majd az ingatlanok eladási idejét, hiszen az államnak is döntenie kell róla, hogy kíván-e élni az elővásárlási jogával vagy sem.

A kormány a világörökségi területek fokozottabb védelmével indokolta a rendelet megalkotást. Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e meghatározott keretösszeg az ingatlanok megvásárlására, illetve hogy mennyi pénzt köthetnek erre a célra az illetékes minisztériumok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »