800 000 000 forintot ajándékozhattak Kósa Lajos anyjának

800 000 000 forintot ajándékozhattak Kósa Lajos anyjának

Kétmillió-hatszázharmincháromezer-négyszáznegyvenöt euró, vagyis több mint nyolcszázmillió forint – ekkora összeg ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Mint ismert, kedden robbant a hír: a vezető fideszes politikus 1300 milliárd forint felett rendelkezhetett egy dokumentum szerint, amit a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra.

A miniszter először szélhámosságot emlegetetett, ám a dokumentumok hitelességét nem vitatta. Későb elismerte hogy járt a papírokk fejlécén szereplő Tóth Ádám közjegyző – aki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke – irodájában.

A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokból kiderül: a felek okiratba foglaltatták, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese. A részben angol nyelvű papírokban feltűnik Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján, és ott képviselni a megbízót. Egy másik, 2015-ös papíron is szerepel Czakó János, valamint egy további férfi, Szabó Tamás neve. Mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből. A trezor a szöveg szerint az UBS Switzerland AG zürichi címén található, még azt is rögzítették, hogy ki a svájci ügyintéző, illetve hogy a nevezett férfiak egy Mercedes-Benz S 350 Bluetec típusú gépkocsival érkeznek – írja a lap.

Hírdetés

A dokumentumot aláíró közjegyzőhelyettes többek között figyelmeztette a feleket, hogy be kell jelenteniük az illetékes hatóságnak, ha tízezer eurót meghaladó összeget visznek ki az Európai Unió területéről, vagy hoznak be oda. Az egyik angol nyelvű okirathoz a nemzetközi jognak megfelelő hitelesítést, úgynevezett apostille-t is csatoltak.

2015-ig érnek a szálak

A megbízó és a politikus közti kapcsolatról árulkodó első okirat 2013. január 28-án kelt, az utolsó pedig 2015. november 16-án, szemben Kósa Lajos azon állításával, hogy az ügy még 1998 és 2014 közötti debreceni polgármestersége idejére datálódik.

2015. január 12-én kelt az az okirat, melyben a megbízó meghatalmazta Kósa Lajost, hogy helyette és nevében a tulajdonát képező, a Crédit Industriel et Commercial nevű párizsi bank „által kibocsátott részvények tekintetében valamennyi, a részvényest megillető jogokat gyakorolja, ide nem értve a részvények elidegenítését, megterhelését, illetve az osztalék felvételét”.

Kósa Lajos anyukája már korábban is bekerült a hírekbe: a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter mamája két éve vásárolta meg a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. Idősebb Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és az asszony úgy vette át a több száz milliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. A cég később több mint százhúszmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére. Amikor megkerestük, idősebb Kósa Lajosné munkatársunknak azt mondta: „Nekem nincs sertéstelepem. Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét.” Majd fiához irányított minket. Kósa Lajos akkoriban úgy fogalmazott: édesanyja nem strómanja senkinek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »