800 éves sakkfigurára bukkantak Norvégiában

800 éves sakkfigurára bukkantak Norvégiában

OSLO. A régészek Tonsbergben, egy 13. században épített házban egy egészen kivételes állapotban fennmaradt sakkfigurára bukkantak. A főként agancsból készült tárggyal feltehetően a modern sakk egyik ősének tekinthető shatranj nevű játékot játszották.

Az agancson kívül a figura belseje vélhetően némi ólmot is tartalmaz, ettől a tárgy ugyanis szilárdabban állhatott a sakktáblán – áll a Norvégiai Kulturális Örökségének Kutatásáért Intézet kutatóinak közleményében.

A nem sokkal 2017 karácsonya előtt felfedezett sakkfigura alját körfaragásokkal, tetejét és oldalát pedig pontozott körökkel díszítették. Ez a huszárfigura hasonló ahhoz, amilyet az Arab-félszigeten használtak – mondta Lars Haugesten, az ásatás vezetője. A sakk az arab világban a 7. században, Perzsia meghódítását követően terjedt el, az Ibériai-félsziget lakóit pedig a mórok ismertették meg a játékkal a 10. században. Innen villámgyorsan terjedt észak felé, és feltehetően nem sokkal később már Skandináviában is ismerték – állt a régészcsapat közleményében.

Bár a tárgy az Arab-félszigetről származó sakkfigurákra emlékeztet, ez nem jelenti azt, hogy ez a lelet is onnan származik. A kutatók inkább úgy fogalmaznak, ez egy arab behatásra készült sakkfigura. Bár az arab mintát követő sakkfigurák ritkák Skandináviában, nem az az egyetlen példa, hogy hasonlót találtak a régióban. A legrégibb skandináv sakkfigurát, a 12. század második felére datálható leletet a svédországi Lundban találták meg a kutatók. Ennek kialakítása Haugesten szerint hasonló ahhoz, amelyet nemrég Norvégiában fedeztek fel.

A 13. századi ház, amelyben a tárgyat megtalálták, az ún. Anders Madsens-kapu mellett fekszik, nem messze egy középkori vártól. A területen folyó ásatás 2017 őszén kezdődött meg, és azóta már számos középkori utcát és házat tártak fel. Leletek széles körét, többek között több évszázados fésükre, kerámiákra és agancsokra bukkantak már rá a lelőhelyen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »