A 16 éves Ahed Tamími szabadon bocsátását követeli az AI

A 16 éves Ahed Tamími szabadon bocsátását követeli az AI

A 16 éves palesztin Ahed Tamími szabadon bocsátását követelte hétfőn az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet, a lányt azért vettek őrizetbe, mert felpofozott egy izraeli katonát.

Az esetről készült videó futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

Az észak-izraeli Ofer katonai bírósága hétfőn dönt arról, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezi-e Ahed Tamímit. A 16 éves lány ellen 12 pontban emeltek vádat, köztük testi sértés és erőszak szítása miatt.

“Ahed Tamími semmi olyat nem tett, ami indokolhatja egy 16 éves lány folyamatos fogva tartását” – húzta alá közleményében Magdalena Mugrabi, az AI közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatóhelyettese. Az eljárás rávilágít arra, hogy az izraeli hatóságok diszkriminációt alkalmaznak azokkal a palesztin gyerekekkel szemben, akik ki mernek állni a megszálló erők elhúzódó és sokszor brutális elnyomásával szemben – hangsúlyozta a jogvédő. 

Izraeli politikusok szerint Tamími azt akarta kiprovokálni, hogy a katonák erőszakot alkalmazzanak vele szemben. Az izraeli katonai ügyészség emellett az említett videofelvételen elhangzott egyes kijelentései miatt is vádat emelt Tamími ellen. Az ügyészség állítása szerint ugyanis a palesztin lány olyan állításokat tett, amelyek alapján felmerült annak gyanúja, hogy támogatja az izraeli hatóságok tagjai ellen késekkel vagy kövekkel végrehajtott támadásokat és az öngyilkos merényleteket.

Az Ahed Tamímiről készült felvétel egyébként legalább részben azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajzuhatagával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli. A lány egyébként “rutinos” tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

Az izraeli börtönökben jelenleg több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »