A bajorok üzentek az SPD-nek: Tartsátok be a migrációs egyezséget, vagy nem lesz kormány

A bajorok üzentek az SPD-nek: Tartsátok be a migrációs egyezséget, vagy nem lesz kormány

Az német szociáldemokrata SPD tagsága már elkezdte leadni szavazatait a német koalíciós szerződésre. Az eredmény kétesélyes, annak ellenére, hogy a szocdemek – bár történelmi vereséget szenvedtek a választásokon – sok jelentős pozíciót kaptak meg az új lehetséges kormányban, és több olyan kérdésben sikert értek el, amely számukra prioritás volt.

Ilyen a Németországba érkező migránsok felső határának megszabása is, amely végül nem került bele a koalíciós szerződésbe. Most azonban a belügyminiszteri poszt várományosa, a bajor CSU elnöke, Horst Seehofer arra figyelmeztette az SPD-t, hogy ha nem tartja be a migráció kapcsán kötött egyezséget, az új kormány elbukik, mielőtt létrejöhetne.

Seehofer ezzel arra a törvényjavaslatra utalt, amely leegyszerűsíti az elutasított menekültek és migránsok kitoloncolását, illetve elindítaná az EU-n kívüli menekülttáborok felállítását – hogy a migránsok menekültkérelmük elbírását ott, és ne a célország területén várják meg.

Az SPD azután jelentette be, hogy nem támogatja a törvényjavaslatot, hogy a koalíciós egyezség megtörtént. Seehofer szerint ez a kormány végét jelenti.

Hírdetés

A CSU egyébként az AfD javára vesztett el jelentős szavazótábort a tavaly őszi német választásokon. Seehofer már 2016 év elején javasolta, hogy Németországnak felső határt kell szabnia a bevándorlásnak.

Az SPD-ben sokan rossz szemmel nézik, hogy a jobboldali-centrista Seehofer  tölti majd be a belügyminiszteri posztot, ahogy például sokan kritizálják, hogy újabb egy évre meghosszabbítaná az új kormány a családegyesítési program korlátozását.

Az SPD 463 ezer taggal rendelkezik, közülük nagyjából 7 ezer nem német állampolgár, vannak köztük, akik menekültként érkeztek az országba.

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pestisracok.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »