A Baqir Brigádok hadat üzent az amerikai megszállóknak Szíriában

A Baqir Brigádok hadat üzent az amerikai megszállóknak Szíriában

A New York Times és több más nyugati sajtóorgánum legutóbb a miatt siránkozott, hogy a Baqir Brigádok nevű, a szíriai kormány mellett harcoló alakulat hadat üzent az illegálisan Szíriában tartózkodó amerikai erőknek. Vagyis kihirdették a ,,Dzsihád az amerikai megszállás ellen,, nevű műveletet.

De mi is az a Baqir Brigádok? És kik a tagjai?

A Baqir Brigádok, vagy más néven Al-Baqir Zászlóalj (Liwa Al-Baqir, vagy Fawj Al-Imam Baqir) egy a szíriai kormány oldalán harcoló katonai erő. Nevét Mohamed Al-Baqir (677-733) síita imámról kapta és Aleppo tartományban alakult meg. Körülbelül 3000 fegyveres tagja van akik között szunniták és síiták is vannak és jó kapcsolatokat ápolnak a Hezbollah libanoni szervezettel, Iránnal és a különböző iraki síita milíciákkal.

Az alakulatot egy testvérpár hozta létre 2012-ben, amikor is a nyugati hatalmak által pénzelt, úgynevezett ,,polgárháború,, elkezdődött Szíriában. Az alapító a kormányhoz hű Khalid Al-Hassan volt és bátyja a 2006-os libanoni háborúban a Hezbollah soraiban harcoló Abu Al-Abbas mozgalmi néven harcoló önkéntes. A testvérpár idősebbik tagja azonban hősi halált halt a terroristák elleni harcban. Az alakulatnak az alapításkor még csak összesen 13 tagja volt azonban hamarosan több százan csatlakoztak hozzájuk.

Hírdetés

A 2012-ben Szíria ellen elkezdődött terrorista támadás után hamarosan megjelentek az iráni alakulatok is a szíriai kormány oldalán és a kormánycsapatok mellett támogatást nyújtottak a különböző síita önkéntes csoportoknak is. Ebben jelentős szerepe volt a nagyszerű iráni tábornoknak Qasem Suleimani-nak, aki az Iráni Forradalmi Gárda külföldi katonai akcióiért felel. Egyben ő a parancsnoka az Al-Quds zászlóalj nevű iráni különleges egységnek, mely Irakban és Szíriában is segítséget nyújt a terroristák elleni harcokban. Éppen ezért Baqir zászlóalj vezetői és tagjai részt vettek Irakban és Iránban is különböző jellegű katonai kiképzéseken.

Az alakulat tehát megfelelő kiképzést kapott és ennek megfelelően jelentős sikereket értek el a terrorista szervezetek elleni harcokban. Olyan terrorista bűnözők ellen harcolnak mint az Iszlám Állam és az ún. ,,Szabad Szíriai Hadsereg (FSA),,. A Baqir zászlóalj Aleppo felszabadításából is jelentősen kivette a részét, jelenleg pedig az ország déli részén harcol az amerikaiak és a cionisták által támogatott terroristák ellen. És talán éppen ez nem tetszik az amerikaiaknak akik már a kezdetek óta támogatják az Iszlám Államot a térségben. A zászlóalj tagjai néhány alkalommal az amerikai csapatokkal is kerültek tűzharcba, hiszen az amerikai erők illegálisan több helyen is folytatnak műveleteket Szíria területén. A New York Times szerint 2000 amerikai katona tartózkodik jelenleg Szíriában, azonban más nemzetek katonáival együtt jelentősen magasabb a nyugati erők létszáma. Céljuk természetesen a számukra szövetséges terroristák támogatása, Izrael védelme és nem utolsósorban az olaj eltulajdonítása, mely már más országok esetében is megtörtént.

Az amerikai terjeszkedés ellen tehát jogosan hirdetett harcot a Baqir zászlóalj. Felhívásukhoz korábban szíriai törzsek is csatlakoztak és egyfajta törzsi ellenállás alakult ki a nyugati erők jelenléte ellen. A jelenséggel kapcsolatban Mike Pompeo, a cionista amerikai külügyminiszter csak annyit jegyzett meg, hogy Amerika felveszi a harcot az Iráni jelenlét ellen Szíriában és véget vet a Hezbollah és az iráni erők jelenlétének. Arra természetesen nem tud választ adni, hogy az amerikai jelenlétnek milyen létjogosultsága van a Közel-Keleten és az amerikai katonák miért több ezer kilométer távolságban védik az ún. ,,amerikai érdekeket,,. És arra se tud válaszolni, hogy miért egy olyan ország retteg külföldi katonai erők jelenlététől, mely több országot is megszállás alatt tart.

Orientalista.hu – Al-Isfahani


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »