A baráti rácok segítőkészsége: rendőreik hozzák az ártérbe a bevándorlóbűnözőket

A baráti rácok segítőkészsége: rendőreik hozzák az ártérbe a bevándorlóbűnözőket

A gyakorlatot a Délmagyar fülelte le, alább olvasható az írásuk:

A kijelölt megálló helyett a zöldhatárra vezető tiszai ártérnél állt meg az elmúlt napokban a Belgrádból Magyarkanizsára tartó menetrend szerinti busz. Tudósítónk úgy látta: a járatot a rendőrök térítették el, és ők engedték szélnek a menekülteket. Megkérdeztük a szerb belügyminisztériumot, miért történt ez – nem kaptunk választ.

– Fél 10-kor érkezik a Lasta társaság belgrádi busza, biztos tele lesz migránsokkal – mondta a szerbiai Magyarkanizsán, a Fő téren egy asszony. Az alig 10 ezer lakosú szerbiai települést a napokban fedezte fel a sajtó, miután az embercsempészek útvonala a szabadkai–ásotthalmi térségből 40 kilométerre keletre, a Magyarkanizsa–Martonos–Gyálarét–Szeged irányba került.

A migránsokkal zsúfolásig telt kétemeletes belgrádi busz 20 perc késéssel érkezett Magyarkanizsára, de a korábban tapasztaltakkal ellentétben nem állt be a megállóba. Autóba ültünk, és a nyomába eredtünk. A buszt 3 kilométerre a főtértől értük utol.

„Oda jutnak, ahová indultak"

Azt láttuk: a Tisza ártere mellett várakozó járatról három rendőr szállt le, egyik a forgalmat lassította, miközben a másik kettő az ártérbe engedte a busszal érkező menekülteket. Miután mindenki elhagyta a járművet, a rendőrök – mint akik jól végezték dolgukat – visszaszálltak, és a busszal Magyarkanizsa felé indultak.

Hírdetés

– Nem tudjuk, miért itt tettek ki minket. Hol van a város? Hol lehet ételt venni? – kérdezték az útszélén hagyott migránsok. Egy idősebb, angolul jól beszélő férfi arról érdeklődött, hogy a magyar hatóságok vesznek-e ujjlenyomatot, messze van-e a magyar határ. Elmesélte: a szerb rendőrök annyit mondtak, sétáljanak a folyó mentén, és akkor eljutnak oda, ahová indultak.

Megálló a kukoricás mellett?

Az esetet látva úgy döntöttünk, visszamegyünk Magyarkanizsára. Múlt csütörtökön Törökkanizsán vártuk a fél 10-es belgrádi buszt, amit a rendőrök Magyarkanizsa határában megállítottak. Leszállították a sofőrt, hosszan beszélgettek vele. A járat 25 perc késéssel érkezett a Fő téri megállóba, de csak a szerbek szállhattak le róla. A rendőri kísérettel ellátott jármű a horgosi elágazáshoz sietett, megállt a kukoricás mellett. A rendőr 15 embert hagyott az ártér mellett vezető úton. Péntekre viszont megszűnt a menekültáradat: a belgrádi busz migránsok nélkül érkezett meg Magyarkanizsára, ráadásul a rendőrök nagyszabású ellenőrzésbe kezdtek a város határában. Helyi informátorunk szerint napok óta hallani lehetett arról, hogy kiűzik a településről a menekülteket – talán ennek is az eredménye, hogy a migránsok kedvenc kávézója pénteken teljesen üres volt.

Útvonalak

– Ha annyira üldöznék Szerbiában az embercsempészetet, akkor ezek az emberek nem buszozhatnának ide – vélte egy idősebb asszony a Fő téren. Többen úgy fogalmaztak, a hatóságok szemet hunynak bizonyos dolgok felett, ezért árasztották el a menekültek a kisvárost. Belgrádi kapcsolatunktól megtudtuk, az embercsempészek pontos leírást adnak a menekülteknek, így jutnak el a magyar határ közelébe. A helyi büfé szakácsa ugyanakkor megjegyezte, az egyik „segítő" afgánt napok óta nem látták.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának becslése szerint a részben hazánk felé irányuló afrikai, ázsiai embercsempészet 6,75 milliárd dolláros üzlet. A tekintélyes brit napilap, a The Guardian egy napokban megjelent cikkében arról írt, hogy a keletről érkező menekültek Afganisztánból gyalog jutnak el Iránig, onnan busszal a török határig. A török fővárosból Izmirbe vezet az út, onnan a görög szigeteken keresztül Athénba. Busszal, vonattal, gyalog és kerékpárral teszik meg a szerbiai Szabadkáig tartó távot.

Nincs válasz

Írásban megkerestük a szerb belügyminisztériumot, hogy megtudjuk: mi az oka annak, hogy a rendőrök az ártérbe engedik a Magyarkanizsára tartó menekülteket. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »