A beszappanozott háztetőn kapaszkodik az MSZP

A beszappanozott háztetőn kapaszkodik az MSZP

Mivel nincsenek jó állapotban a baloldal pártjai, valamilyen módon tömegbázist szeretnének maguk mögé gyűjteni, ezért olyan, kedvezőnek tartott ügyeket karolnak fel, mint például a fizetésemelés – mondta a Századvég elemzője.

Az MSZP elnöke hétvégén jelentette be, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Tóbiás József szerint nettó százezer forintnál egyetlen közalkalmazott sem kereshet kevesebbet, ha pedig valaki főiskolát végzett és a közszolgálatba lép, akkor nettó 175 ezer forintnál nem kereshet kevesebbet. Hozzátette: egyetemi végzettséggel rendelkezőknek nettó 200 ezer forintot kell kapniuk, és akkor nem lesz elvándorlás Magyarországról, ez a valós Hazaváró program. Tóbiás József szerint az MSZP történelmi jelentőségű feladata, hogy Magyarországot kivezesse a zsákutcából.

Mivel nincsenek jó állapotban a baloldal pártjai, valamilyen módon tömegbázist szeretnének maguk mögé gyűjteni, ezért olyan kedvezőnek tartott ügyeket karolnak fel – például a fizetésemelés -, hátha valahogy fordítani tudnak egyre csökkenő támogatottságukon – véli Lánczi Tamás. Hozzátette: történelmi mélyponton van a baloldal támogatottsága.

Hírdetés

Az elemző szerint egy ilyen akció akkor tud beválni, ha az emberek hitelesnek tartják, de mivel a baloldal pártjait az emberek azonosítják a bércsökkentéssel, a lecsúszással és az elszegényedéssel, nehéz lesz hitelesen eladni ezt az akciót – magyarázta Lánczi Tamás.

Az elemző szerint az MSZP nemhogy a baloldalt nem tudja összefogni, hanem lassan saját magát sem, funkcionálisan kezd nem pártszerűen működni. „Ez az időszak, ha valamiről szól az jó esetben a megmaradás, a megkapaszkodás a beszappanozott háztetőn, és nem a terjeszkedés” – közölte az elemző.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc meghirdette, átvenné az irányítást a baloldalon, Lánczi elmondta, ezt negyedéves rendszerességgel megteszi a DK elnöke. „Az ambíciót látjuk benne, de a számok azt mutatják, hogy számos akadály áll előtte” – véli az elemző, aki elmondta, hogy Gyurcsány az egyik legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon.

Az aláírásgyűjtés egyébként bevett módszer a demokratikus államokban és Magyarországon is nagy hagyománya van – mondta Lánczi Tamás. A Századvég vezető elemzője kitért rá, hogy bár korábban a baloldalon többször is próbálkoztak aláírásgyűjtéssel, de ezt a politikai eszközt a Fidesz tudta nagyon sikeresen használni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »