A bíróság végérvényesen leállította az uránbányászatot az Eprestetőn

A bíróság végérvényesen leállította az uránbányászatot az Eprestetőn

KASSA. A legfelső bíróság végérvényesen döntött arról, hogy nem hosszabbítják meg a geológiai kutatási engedély érvényességét Kassa mellett.
Ezzel befejeződött a bírósági eljárás, és megerősítette a környezetvédelmi minisztérium döntésének jogosságát. Erről a legfelső bíróság sajtóosztálya tájékoztatott.

„Az évekig tartó bírósági per végére a legfelső bíróság tett pontot. A Legfelső Bíróság Szenátusa végérvényesen döntött arról, hogy nem hosszabbítja meg az uránt és más rádioaktív ásványokat kereső és részletes lelőhelyüket feltáró geológiai kutatás engedélyét Kassa mellett, a Csermely-Eprestető térségben” – olvasható a bíróság sajtójelentésében.

Mire támaszkodott a bíróság?

A bíróság döntése során arra a tényre támaszkodott, miszerint a Ludovika Energy társaság nem bizonyította, hogy a korábban megszabott tízéves időtartam objektív módon nem volt elegendő a geológiai kutatás befejezésére. A társaság azt sem bizonyította, hogy objektív módon szükségszerű a kutatási engedély meghosszabbítása.

Az adott ügyben a legfelső bíróság 2017. november 8-án döntött. A határozat ellen nem lehet fellebbezni.

A vállalat nem járt sikerrel

A Ludovika Energy 2005-ben szerezte meg az eredeti engedélyt Eprestető rekreációs körzetében, tíz év alatt a cég befektetései több mint 22 millió euróra rúgtak.

Amikor a kutatási engedélyt, amely ellen felléptek a környezetvédők és az önkormányzatok, nem hagyta jóvá a környezetvédelmi tárca, és megszűnt a kutatási terület, a cég új engedély odaítélését kérte, de nem járt sikerrel.

A cég bíróságon támadta meg a határozatot, hogy nem hosszabbították meg a kutatási engedélyt.

2016 júniusában a Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította a benyújtott panaszt.

A Ludovika Energy nem adja fel az Eprestetőért folytatott harcot

A Ludovika Energy meg akarja szerezni a Kassa melletti rekreációs térségben az ásványok  kutatására vonatkozó engedélyt, amelyekből ipari úton fémeket lehet előállítani.

A javasolt terület magában foglalja az urán- és molibdénfémek teljes védett lelőhelyét.

Szlovákiában tilos az urán és a rádioaktív ásványok bányászata, csak akkor lehetséges, ha az érintett falvak lakosai népszavazás során egyeznek bele. Ez a geológiai törvény 2014-es törvénymódosításából következik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »