A brit kormányfő saját "schengeni övezet" létrehozását javasolja Írországnak

LONDON. A brit kormányfõ arra készül, hogy saját "schengeni övezet" létrehozását javasolja Írországnak a Brexit után – tudta meg a The Sunday Telegraph címû lap.

A konzervatív brit vasárnapi újság szerint Theresa May abban bízik, hogy ha lehetõvé teszi az ír állampolgároknak a határellenõrzés nélküli beutazást Nagy-Britanniába, Leo Varadkar ír miniszterelnök személyében kulcsfontosságú szövetségesre tesz szert az Egyesült Királyság európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszûnésérõl szóló tárgyalásokon.

Az ír kormányfõ többször is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a brit kabinet mindeddig nem kötelezte el magát amellett, hogy nem állítják vissza a határellenõrzést az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között, noha ez az egyik legfontosabb kérdés a brit európai uniós tagságról szóló tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem tagja az EU belsõ határellenõrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelõtt kétoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszûnt a határellenõrzés.
 

A The Sunday Telegraph értesülései szerint a brit kormány javaslatában az szerepel, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határra biztonsági kamerákat és automata rendszámfelismerõ-technológiát telepítenének, így oldva meg az ellenõrzést. A zökkenõmentes áruforgalom fenntartása érdekében a brit kormány továbbá javasolni fogja a "megbízható kereskedõk" rendszerének létrehozását. Az ebben szereplõ vállalkozások szabadon szállíthatnak árut az ír sziget két része között – tudta meg az újság.

Írországból évente hozzávetõleg húszezren mennek Nagy-Britanniába munkavállalás céljából – emlékeztetett a lap által idézett forrás, a Brexit-minisztérium egyik munkatársa. Hozzátette, "Írországból bárki szabadon vállalhat munkát az Egyesült Királyságban és fordítva, és ez így is marad".

A brit európai uniós tagság megszûnése után az EU-s állampolgárok útlevél-ellenõrzés nélkül léphetnek be az Egyesült Királyságba, de csak turistaként, munkát nem vállalhatnak – írta a The Sunday Times, amelynek forrása úgy fogalmazott, az ír állampolgároknak "gyakorlatilag szélesebb jogaik lesznek, mint az EU többi állampolgárának".

A brit kormány várhatóan a jövõ héten a kilépéssel kapcsolatos több fontos kérdésben is részletesen ismerteti álláspontját. 
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »