A családi vállalkozások többsége optimista

A családi vállalkozások többsége optimista

POZSONY. A szlovákiai családi vállalkozások optimisták a jövőt illetően – derül ki a KPMG és az EFN társaság által végzett, az európai családi cégeket érintő felmérés eredményeiből.

A szlovákiai családi vállalkozások 86 százalékának elvárásai pozitívak az idei évet illetően, ami a 2016-os évhez képest jelentős javulást jelent, ugyanis akkor a cégeknek csupán alig a kétharmada nyilatkozott hasonlóan.

A vállalkozások fele növelte forgalmát

Az utóbbi évben a megszólított vállaltoknak csaknem a fele növelte forgalmát, ugyanakkor eszközeiket újra vállalkozásaikba kívánják beruházni.

A megkérdezettek 40 százaléka az infrastruktúrába, a gyártásba és marketingbe, több mint a negyedrésze pedig új alkalmazottak toborzásába és képzésében óhajt beruházni, ezáltal a foglalkoztatottság nemcsak a gazdaságban, de a családi cégekben is nő.

Tíz hasonló cégből nyolc 2017-ben növelte, illetőleg megtartotta alkalmazottai létszámát, mely az elmúlt évhez képest 7 százalékkal nőtt.

A szlovákiai családi vállalkozások a nemzetközi piacon is egyre jobban érvényesülnek. Míg 2016-ban a megszólított családi vállalatok nem egészen egyötödének sikerült Szlovákia határán kívülre is kiterjesztenie vállalkozását, addig számarányuk az elmúlt esztendőben negyedével nőtt.

A képzett munkaerő hiánya

Pillanatnyilag a legnagyobb problémát a családi vállalkozások esetében is a képzett munkaerő hiánya jelenti. Tíz vállalat közül nyolc úgy nyilatkozott, nem tudják, képesek lesznek-e magukhoz csábítani, illetőleg megtartani a képzett szakembereket. A nevezett cégek képviselőinek több mint a fele a munkaerő költségek növekedését is problémának tekinti.

Az elkövetkező két évben a megszólított családi vállalkozások csaknem kétharmada a legfontosabbnak vállalati prioritások közé a nyereség növelését sorolta. A 2016-os évhez képest számarányuk 15 százalékkal nőtt.

A további vállalati prioritások között a forgalom növelése, illetőleg az innováció szerepel. A ranglétra negyedik helyén a rátermett munkaerő megszerzése kapott helyet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »