A diákokra is szájkosarat tettek a Zeneművészeti Egyetemen

A diákokra is szájkosarat tettek a Zeneművészeti Egyetemen

Nem nyilatkozhatnak a médiának a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói és a hallgatói az egyetemet érintő kérdésekről, csak ha azt engedélyezi az egyetem vezetése – erősítette meg az egyetem kommunikációs igazgatója a Hír TV-online-nak.

Először a 24.hu adott hírt arról, hogy az egyik budapesti egyetem munkatársainak megtiltották, hogy rektori és kancellári engedély nélkül nyilatkozzanak. A hírportál birtokába került levél közölte, hogy mostantól az egyetem működésével, helyzetével kapcsolatos mindennemű sajtónyilatkozat tétele a rektor és a kancellár közös, előzetes írásbeli engedélyéhez kötött. A szabályozás nemcsak a dolgozókat, oktatókat, de a diákokat is elhallgattatja.

A Hír TV-online csütörtökön úgy értesült, hogy a levelet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem polgárai kapták meg, amit aznap az egyetem kommunikációs igazgatója meg is erősített.

„Érvényes szabályaink szerint munkatársaink – mint más nagy nemzeti szervezetekben általában – a szervezet egészét érintő ügyekben az intézményvezetés tudtával nyilatkozhatnak. A szabályozás nem új és a diákok semmilyen ilyen vonatkozású értesítést nem kaptak. Koncertjeikről pedig most is, korábban is rendszeresen nyilatkoztak és nyilatkoznak oktatóink (is)” – írta szerkesztőségünk érdeklődésére a zeneakadémia kommunikációs vezetője.

Nem tudni, felülről jött-e az utasítás

Szerettük volna megtudni, hogy mi indokolta a szabályozás bevezetését, és azt, hogy kaptak-e erre utasítást valamilyen felsőbb szervtől, például az Oktatási Hivataltól vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Megkérdeztük azt is, hogy milyen retorzióra számíthat az a diák vagy tanár, aki megszegi az új szabályozást. Ezekre a kérdésekre az egyetem vezetése vezetése nem kívánt válaszolni.

Mostanában nem ez volt az első eset, hogy egy oktatási intézmény dolgozóit eltiltották a nyilatkozástól. Múlt pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési Hivatal levelet küldött a szakképző iskoláknak, amiben elrendelték, hogy ha a sajtótól valamilyen kérdést kapnak, arra önállóan nem válaszolhatnak, ehelyett a kérdésekre választervezetet írni, majd azt elküldeni a hivatalnak, és az ő iránymutatásuk szerint kell válaszolni. A levél előzménye, hogy az egyik komáromi szakgimnázium tanára az RTL Klub műsorában bírálta, hogy az iskola rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »