A Facebook nem szeretné, hogy az illegális migránsokról negatív kontextusban beszéljenek

Politikai cenzúra folyik a Facebookon – jelentette ki ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 szerda reggeli adásában azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd-magyar nő videóját a hirado.hu Facebook-oldaláról. Az M1-en bemutatott beszélgetés egymillió megtekintés és 12 ezer megosztás fölött járt

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a hirado.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

A szakértő szerint a Facebook nem „szeretné”, hogy az illegális migránsokról, bevándorlókról negatív kontextusban beszéljenek. Úgy fogalmazott: egy ilyen népszerű videónak – ami egyébként egy tényeket közlő személy véleményét és tényállításait tartalmazza – az eltávolítása is megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a jelek szerint a magyarországi választások közeledtével megsokszorozódtak a cenzúrára utaló jelek a legnagyobb közösségi oldal vonatkozásában.

Az alkotmányjogász fontosnak tartaná a későbbiek során az úgynevezett közösségi alapelveket jobban kellene az uniós normákkal harmonizálni.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »