A fehér férfi, aki Fülöp-szigeteki nő

A fehér férfi, aki Fülöp-szigeteki nő

A New Orleans-i Ja Du – született Adam Wheeler – azt állítja, ő transzrasszú és Fülöp-szigetiként azonosítja magát – olvasható a Fox News hírcsatorna <![CDATA[]]>honlapján<![CDATA[]]>.

A személynek már gyermekkorában nagyon tetszett a Fülöp-szigeteki kultúra és ételek, olyannyira, hogy ma már Fülöp-szigetiként azonosítja magát és egy motoros riksával közlekedik.

“Amikor [Fülöp-szigeteki] zenét hallok vagy ételt eszem, úgy érzem, végre önmagam vagyok” – nyilatkozta a személy a floridai WTSP csatornának. Elmondta, hogy órákon keresztül tud történelmi dokumentumfilmeket nézni, de soha semmi nem ragadta annyira magával, mint a Fülöp-szigeteki kultúra.

Ezekkel a megjegyzésekkel a személy csatlakozott egy apró, de napról napra népesebb csoporthoz, amelynek tagjai transzrasszúnak tartják magukat, vagyis azt állítják, nem azzal a rasszal azonosítják magukat, amelybe születtek.

“(…) mindenkinek vannak olyan dolgai, amelyeknek az adott ember számára igenis van értelmük, mint az az érzelemáradat, amely akkor önt el, amikor drámai zenét hallgatsz” – magyarázta a személy a Huffington Post újságírójának. – “Bár csak hangok és vibráció, ám valami benne olyan tudatalatti szinten kötődik a lelkedhez, amelyhez kapcsolódni tudsz, és így érzek én a Fülöp-szigeteki kultúrával kapcsolatban”.
Világos, ugye?

A Fülöp-szigetei-amerikai közösség tagjai közül azonban sokan nem örülnek a személy kinyilatkoztatásának, néhányan kifejezetten felháborodtak és azt állítják, a személy figyelmen kívül hagyja azt az évszázadokon át tartó szenvedést, amelyet a Fülöp-szigeteki emberek megtapasztaltak. 

Hírdetés

A Fülöp-szigeteki származású veterán katonák megsegítésére létrejött Filipino Veterans Recognition and Education Project egyik vezetője, Ben de Guzman szerint pedig az eset nem más, mint a “fehér kiváltság” újabb arcpirító megnyilvánulása, hiszen szerinte a fehéreknek könnyebb úgy tenni, mintha egy másik rasszhoz tartoznának, mint a sötétbőrűeknek lenne ugyanez fordítva. Ezen túl nincs megelégedve a személy által használt hivatkozásokkal sem, szerinte például a Fülöp-szigetekiek a motoros riksákat trisikelnek nevezik, a “tuk-tuk” – ahogyan a személy utal rá – elsősorban a taiwani közösségekben használatos.

Jackie Fernandez Fülöp-szigetei-amerikai újságíró szerint “Fülöp-szigetekinek lenni azt jelenti, hogy rasszizmussal, kirekesztéssel és mikroagresszióval nézel szembe”, ezért szerinte “nem reális és problémás”, ha egy más rassz képviselője Fülöp-szigetiként akarja azonosítani magát.

A talán lehíresebb ilyen személy, emlékeztet a Fox News írása, Rachael Dolezal. A nő a nagymúltú National Association for the Advancement of Colored People (“Országos Szövetség a Színesbőrű Emberek Előrejutásáért”, NAACP) egyik washington állambéli tagozatának volt az elnöke, amíg aztán 2015-ben ki nem derült, hogy bár feketeként azonosítja magát, ő valójában fehér. 

(SVÁ) –<![CDATA[]]> www.demokrata.hu<![CDATA[]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »