A fél világon át utaznak a Valentin-napi rózsák

Bár Terni Szent Bálint már a XIV. századtól a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje, a modern korban amerikai hatásra lett belőle az a Valentin-nap, amit ma ismerünk: a giccses ajándékok és vörös rózsák ünnepe. Már Európában is elterjed szokás, hogy a szerelmesek ilyenkor megajándékozzák egymást, leggyakrabban természetesen vörös rózsával. De honnan van ennyi rózsa az üzletekben? 

Az Eurostat összeállítása szerint az EU tízszer annyi rózsát importál, mint amennyit exportál: tavaly tíz hónap alatt, januártól októberig összesen 624 millió euró értékben rózsát hoztak be a közösség területére, és csak 62 millió euróért adtak el az EU-n kívülre. A legnagyobb importőr és exportőr is egyszerre Hollandia, ahol évszázados hagyományai vannak a virágkereskedelemnek. 

A legtöbb rózsa viszont nagyon messziről érkezik: a teljes import fele, 51 százaléka Kenyából érkezik (317 millió euró értékben). További nagy rózsaexportőrök Etiópia (126 euró) Ecuador (108 millió euró), Kolumbia (30 millió euró) és Uganda (23 millió euró). A legtöbb rózsa tehát nagyon messziről, Dél-Amerikából vagy Afrikából érkezik az európai üzletekbe. Az EU-ból a legtöbb rózsát Oroszországba és Svájcba exportálják. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »