A fideszesek egy része szerint is kirívó a korrupció

A fideszes szavazók mintegy harmada szerint is kirívó a korrupció mértéke Magyarországon. A Republikon intézet március elején végzett kutatása pártpreferenciák szerint kérdezte az embereket a visszaélések jelenlegi rendszeréről. A kutatók szerint azonban abból, hogy ez a jól meghatározható tábor a kormány gyakorlatának bizonyos részével nem ért egyet, még nem következik az, hogy el is hagyják a pártot.

Pártpreferenciák szerint kérdezte a választókat a korrupcióról a Republikon Intézet. A kutatás során kiderült: a kormánypárti szavazók 59 százaléka gondolja úgy, hogy a korrupcióban érintett személyek érdemtelenül gazdagodtak meg. Sőt még a kormánypárti válaszadók csaknem harmada szerint is  fideszes kapcsolat nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani Magyarországon. A kutató úgy látják: attól, hogy egy kormánypárti szavazó elégedetlen a Fidesszel, még nem biztos, hogy szavazni sem fog a pártra.

 „Ők azok a szavazók, akik pont a korrupciós és más ügyek miatt bizonytalanok a Fideszre szavazásban, de benne vannak azok is, akik leginkább taktikai alapon szavaznak a Fideszre, vélhetően nem szeretik az ellenzéki pártokat, a Fidesz támogatottságában gyakran benne van ez is, még ha valaki elégedetlen is bizonyos elemeivel a kormányzat politikájának, azt gondolja, hogy a Jobbik, vagy a baloldal rosszabb lenne számára” – összegzett Tóth Csaba, az intézet stratégiai igazgatója.

A közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezet által végzett kimutatások arra utalnak, hogy az emberek nem pártpolitikai kérdésnek tekintik a korrupció kérdését.

„A korrupció, az egy mondjuk az ellenzéki perspektívából nézve azért szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy az emberek az ellenzékre szavazzanak. Azért nem elégséges, mert az emberek Magyarországon legalábbis úgy gondolkoznak, hogy a korrupció tulajdonképpen kormányfüggetlen, tehát kormányok jöhetnek, mehetnek, de a korrupció marad” – vélekedett Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Transparency International kimutatása szerint Magyarország az EU második legkorruptabb állama Bulgária után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »