A fogyasztás és az export csúcsra pörgette a kanadai gazdaságot

A kanadai statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy április-júniusban a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, ami 2011 harmadik negyedéve óta a legerősebb érték. Elemzők az első negyedévivel azonos, 3,7 százalékos növekedésre számítottak. Kanada legnagyobb kereskedelmi partnere, a szomszédos Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben 3,0 százalékkal bővült – írja az MTI.

Az első negyedévhez képest 1,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye, 0,2 százalékponttal haladta meg a január-márciusban mért 0,9 százalékot. Az idei év első két negyedévében a halmozott növekedés 2,0 százalékra rúgott, ami a legjobb adat a 2002 első felében mért 2,1 százalék óta. A reáláron számított nemzeti összjövedelem jóval mérsékeltebb ütemben, 0,4 százalékkal növekedett, ami híven tükrözi a kereskedelmi feltételek romlását. Az exportárak 0,5 százalékkal, míg az importárak 2,7 százalékkal nőttek, párhuzamosan a kanadai dollár leértékelődésével. Negyedéves összevetésben az export 2,3 százalékkal, az import 1,8 százalékkal, a háztartások kiadásai pedig 1,1 százalékkal emelkedtek.

Az MTI közleménye kiemeli, hogy a robusztus növekedést tükröző adatsor újabb bizonyíték arra, hogy a kanadai jegybank jól döntött, amikor csaknem hét év óta először, júliusban kamatemelést hajtott végre a kedvező gazdasági kilátásokra hivatkozva. Elemzők arra számítanak, hogy a központi bank a következő hetekben újra emelni fogja a 0,75 százalékon álló irányadó kamatlábát.

Kanada a világ hatodik legnagyobb kőolajkitermelő országa, amelynek gazdaságát erősen sújtotta a 2014 nyarán indult olajárzuhanás. Hazai összterméke tavaly 1,4 százalékkal, 2015-ben pedig csak 0,9 százalékkal növekedett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »