A függetlenek keverik a kártyákat Kassa megyében?

A függetlenek keverik a kártyákat Kassa megyében?

KASSA. Január 9-én került volna sor a Kassa Megyei Önkormányzat első rendes ülésére. Mivel azonban Renáta Lenártová, a Smer és Pataky Károly, a Most-Híd képviselőjének javaslatára a képviselő-testület nem hagyta jóvá az ülés napirendi pontjait, a fontos döntések meghozatala helyett azt negyed órán belül befejezték. Furik Csaba, az önkormányzat egyetlen MKP-s képviselője szerint a január végéig elhalasztható tanácskozás sikere elsősorban az egyes független képviselők további hozzáállásán múlik majd. Nehéz helyzetben van tehát a kisebbségben kormányzó Rastislav Trnka jobboldali megyeelnök.

Lenártová és Pataky javaslatával meghiúsította a megyei ülés megtartását

Furik Csaba, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Kassa megyei képviselője portálunknak elmondta: a január 9-re összehívott megyei ülés napirendi pontjai közt a megyei alelnökök és az egyes bizottságok elnökeinek, illetve tagjainak a megválasztása szerepelt. Emellett jóvá kellett volna hagyni a főellenőr idei első félévi ellenőrzésekre vonatkozó javaslatait és posztjáról vissza kellett volna hívni két megyei jogosultságú intézmény igazgatóját. Renáta Lenártová, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a vele szövetkezett Pataky Károly, a Most-Híd megyei képviselőjének javaslatára azonban a testület nem hagyta jóvá az első rendes ülés napirendi pontjait. Javaslatukban azzal érveltek, hogy a tárgyalási rend és a vonatkozó belső rendelet 10 napot ír elő a tárgyalandó anyagok közzétételére, ám ez esetben ezt az időtartamot nem tartották be, vagyis az egyes anyagokat csak 7 nappal az ülés előtt kapták meg, így nem volt elég idejük arra felkészülni.

Lehetetlen kisebbségben hatékonyan kormányozni

„Rastislav Trnka jobboldali megyefőnök jelenleg kisebbségben kormányoz. A keddi közös, Smer-Híd javaslatot 31:26 arányban szavazta meg a képviselő-testület. Megyei önkormányzatunkban a többséghez legalább 29 képviselő voksára van szükség“ – vázolta az új testületben kialakult helyzetet Furik Csaba. Hozzátette: most nagyon nehéz helyzetben van a kisebbségben kormányzó, MKP támogatását élvező Trnka megyeelnök. Többséggel rendelkezik ugyanis a Smer-SD és a Most-Híd frakciója, amelynek 2 független képviselő szintén tagja, az ellenzéket erősíti a Függetlenek Közös Klubja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Sportot Kassára és keletre (ŠKV) is. Sajnálatosnak tartja, hogy a 16 független képviselő egy része nagyon kiszámíthatatlan, egymástól eltérő véleményen van. Bármilyen döntés kapcsán váratlanul megkeverhetik a kártyákat, ezzel tovább nehezítve a megyeelnök helyzetét.

„Bár az előző megyei önkormányzatban is sok független képviselő tevékenykedett, de akkor a jelenleginél kiszámíthatóbb volt a magatartásuk. Általában egyhangúlag az akkori kormánykoalícióra szavaztak, amelynek így 38-46 szavazata folyamatosan összegyűlt, miközben csak alig egy tucatnyi ellenzéki képviselő volt más véleményen. A jelenlegi felállás pedig 31:26, vagyis a kisebbségi megyei kormányt velem, az MKP egyetlen képviselőjével együtt 16 jobboldali szlovák, illetve 9 független képviselő alkotja, miközben az erős ellenzéknek 31 tagja van. A Smer-frakció 1 baloldali független képviselővel együtt 16 tagú, a Most-Híd frakciójában 6 párttag 2 független képviselő van, 1-1 képviselő az SNS és az ŠKV tagja, 5 független polgármester pedig a Régiók Polgármesterei elnevezésű formációban tevékenykedik” – pontosította az új testület összetételét Furik Csaba.

Novemberben még többen működtek volna együtt Trnka megyefőnökkel

Furik arra is kitért, hogy amikor a Trnka-párti megyei képviselők novemberben találkoztak, akkor még a Régiók Polgármesterei is azt állították, hogy Kassa megye érdekében együtt kívánnak működni velük.

„Akkor még 32-34-en voltunk, akik decemberre időzítettük a Trnka megyeelnököt támogató nyilatkozat aláírását. A Régiók Polgármestereit vezető Igor Petrik, Margitfalva (Margecany) polgármestere azonban furcsa módon nem vett részt a tervezett decemberi találkozón. Ahelyett január 2-án Pataky Károllyal (Most-Híd), Pavol Bečarik (SNS) és Emil Ďurovčík (Smer) képviselővel együtt Trnka megyefőnöknek jelezték, hogy mivel az erős ellenzék már 31 tagú, joga van az alelnöki és bizottsági elnöki posztokhoz. Trnka leszögezte: ezt meg kell tárgyalnia a saját frakcióival, csak azután mondhat véleményt a kérdésről. Az ellenzék őt amiatt is támadta, hogy Daniel Rusňák jobboldali és Jaroslav Poláček független jelölt személyében két kassai alispánt szeretett volna maga mellett tudni, egyikük sem régiós jelölt. Ekkor annak érdekében, hogy Trnkának a hatékony megyeirányításhoz meglegyen a többségi támogatottsága, felajánlottuk, hogy legyen az iglói (Spiššká Nová Ves) Pavol Bečarik a 3. megyei alelnök, akit Petrikék javasoltak. Az Igor Petrik által vezetett, látszólag független képviselők azonban addigra bizonyos híresztelések szerint furcsa metamorfózison estek át. A tegnapi elhalasztott megyei ülés után állítható: ebben a választási ciklusban 4-5 független régiós polgármesteren múlhat a döntéshozatal. Az is elgondolkodtató, hogy a megyei jobboldal miért nem akar együttműködni a Most-Híd képviselőivel…” – mondta Furik Csaba.

Hozzátette: az inogó, kiszámíthatatlan, esetenként a Smer támogatásával mandátumhoz jutott ún. függetlenek állítólag azért nem szavazták meg a tegnapi testületi ülés napirendi pontjait, mert a vonatkozó anyag tíz nappal az ülés időpontja előtt nem került fel a Kassa Megyei Önkormányzat honlapjára, ahol csak január 2. óta olvasható. „Trnka ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez igaz, de a pártok sem adták le időben a tőlük kért anyagokat, egyes posztokra vonatkozó javaslatokat” – fűzte hozzá.

Tudatosítani kell, hogy a független képviselők kiszámíthatatlanok

Lehet elemezni, hogy ki miben vétett, de az tény, hogy decemberben a pártok és a függetlenek között hiába született nem hivatalos döntés az egyes tisztségek várományosait illetően, posztjukat a tegnap elhalasztott megyei ülés után nem foglalhatják el.

„Január végéig mindenképpen meg kell tartani egy önkormányzati ülést, mert elsősorban a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságot ebben a hónapban össze kell állítani. Az is szokatlan állapot, hogy megyénknek még mindig nincsenek alelnökei és szakbizottságai. Kérdés, hogy végre mikor lesznek, mert az elképzelhetetlen, hogy a jobboldali megyefőnök három ellenzéki alelnökkel dolgozzon majd együtt. Tudomásom szerint ilyen megyevezetés sehol sincs és sosem volt” – nyilatkozta Furik Csaba.

Egyúttal hangot adott reményének , hogy legalább további három független képviselő beáll majd Trnka mögé. „Erről szeretnénk meggyőzni őket. Talán a közvélemény nyomására is változtatnak majd az eddigi hozzáállásukon. Ha mégsem, akkor egy nehéz ötéves ciklus következik, hiszen kisebbségi támogatottsággal nehéz határozatokat jóváhagyatni. Talán a választóknak is tudatosítaniuk kellene, hogy mivel a független képviselők, főleg akkor, ha a helyi érdekeiket érvényesíteni akaró polgármesterekről van szó, esetleg kiszámíthatatlanok és könnyen megkörnyékezhetők. Helyettük a jövőben érdemesebb lenne pártok jelöltjeire szavazniuk” – zárta portálunknak adott tájékoztatását Furik Csaba.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »