A Gazprom értesítette a Naftohazt, hogy megkezdte a szerződésük felbontását

A Gazprom hétfőn hivatalosan értesítette az ukrán Naftohazt, hogy a stockholmi döntőbíróságon megkezdte a gáztranzit-szerződések felbontását – közölte újságírókkal Alekszej Miller, az orosz állami gázipari vállalat vezetője.

Orosz sajtóforrások szerint a szerződésbontási eljárás akár egy évig is elhúzódhat.

A stockholmi döntőbíróság február 28-án arra kötelezte a Gazpromot, hogy fizessen 2,56 milliárd dollárt a Naftohaznak, amiért alulteljesítette a szerződésben vállalt tranzitszállításokat. A Gazprom közölte, hogy nem ért egyet az ítélettel, és a törvénnyel összhangban álló eszközökkel megvédi jogait.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség háttéranyaga szerint Oroszország és Ukrajna (a Gazprom és a Naftohaz) 2009-ben két, 10 évre szóló szerződést kötött: egyet az Ukrajnába és egyet az Ukrajnán keresztül történő gázszállításra. Az első alapján Ukrajna 2009-ben 40 milliárd köbméter, 2010-től pedig évi 52 milliárd köbméter gázt kapott volna. A Naftohaz 2012-től nem vette ki a vezetékből a szerződésben foglalt mennyiséget, 2015-től pedig Kijev egyáltalán nem vásárol orosz gázt, a szükséges mennyiséget fordított európai szállításból szerzi be.

2014 nyarán – az ukrajnai politikai fordulat és a Krím orosz visszacsatolása után – a Gazprom és a Naftohaz kölcsönösen beperelte egymást. Ukrajna visszamenőlegesen követelte a gázár csökkentését, a különbözet visszatérítését, valamint a „vedd és vidd” formula feltételeinek megváltoztatását, Oroszország pedig a már leszállított gázért, valamint a 2012 óta fel nem használt keretért járó fizetséget próbálta meg behajtani.

A stockholmi döntőbíróság tavaly decemberben 2 milliárd dollár kifizetésére kötelezte a Naftohazt a 2014-ben és 2015-ben leszállított gázmennyiségért, valamint 52-ről 5 milliárd köbméterre csökkentette az éves gázszállítás mennyiségét. A „vedd és vidd” alapon történő vásárlás feltételeit a bíróság a kvóta 80 százaléka, vagyis 4 milliárd köbméter esetében a szerződés lejártáig (2019 végéig) fenntartotta. Ez a feltétel 2018 eleje óta hatályos.

Hírdetés

A bíróság elvetette a Naftohaz Gazprommal szembeni túlfizetési keresetének nagy részét, az árat csak a 2014. második negyedévi szállításokkal kapcsolatban csökkentette, ezer köbméterenként 485-ről 352 dollárra. A TASZSZ szerint a Naftohaz arra számított, hogy a visszamenőleges árváltoztatást 2011 májusától sikerül elérnie.

A tranzitszerződésben a Naftohaz és a Gazprom arról állapodott meg 2009-ben, hogy Oroszország évi 110 milliárd köbméter fölgázt pumpál át Ukrajnán keresztül Európába. Az egyezmény arról is rendelkezik, hogy a mennyiséget évente konkretizálják a Gazprom európai kötelezettségeitől függően.

A Naftohaz 17 milliárd dollárt követelt a Gazpromtól amiatt, hogy az orosz vállalat nem teljesítette a szerződésben foglalt tranzitszállítást, valamint igényelte az orosz gáz ukrajnai feltételeinek és tranzittarifájának felülvizsgálatát.

A stockholmi döntőbíróság arra kötelezte a Gazpromot, hogy 4,7 milliárd dollár utófizetéssel kárpótolja a Naftohazt (az összeg a keresztkövetelés kielégítése után 2,56 milliárdra csökkent). A Gazprom emellett közölte, hogy a bíróság elutasította a Naftohaznak azt az igényét, hogy emeljék a tranzittarifát, és a szállítási szerződést az ukrán törvényeknek megfelelően módosítsák.

– A döntőbírók döntésüket az ukrán gazdaság állapotának erős romlásával indokolták. Határozottan ellenezzük, hogy a mi számlánkra rendezzék Ukrajna gazdasági problémáit. Ilyen helyzetben a Gazprom számára a szerződések hatályának fenntartása gazdasági szempontból nem célszerű és nem kifizetődő – kommentálta a stockholmi testület döntését pénteken Miller.

(MTI)

Korábban írtuk: Megkezdődött az orosz-ukrán gázszerződések felbontása – Orbán közben segíti az antimagyar ámokfutókat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »