A gyengébb diákokat kivette az iskolából, és közmunkára küldte a kormány

A gyengébb diákokat kivette az iskolából, és közmunkára küldte a kormány

A kutatás, amit az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetét képviselő Hajdu Tamás, valamint Hermann Zoltán, Horn Dániel és Varga Júlia kegyeznek, a 444.hu szerint 95 szempontból vizsgálta a hazai oktatást, elsősorban az általános és középiskolákat, de kitértek a felsőoktatásra is.

Az adatok pedig elég összetett képet mutatnak, csak sajnos ezt a képet nem éppen kellemes látni.

Néhány főbb ténymegállapítás, ami mellett nem szabad elmennünk:

  • a tanároknak adott fizetésemelés az életpályamodell miatt csak az idősebb munkatársak bérét rendezte valamennyire, egy kezdő pedagógus évekig 120 ezer forintból hal éhen, kezében a diplomájával. Ez statisztikailag azért nem mutatható ki könnyen, mert pont emiatt senki nem megy tanárnak, tehát a rendszert azok tartják fenn, akik már évtizedek óta benne vannak. Ha ők kiesnek, márpedig ki fognak esni, akkor mindennek vége lesz.
  • Uniós összehasonlításban ez azt jelenti, hogy a magyar közoktatás finanszírozása GDParányosan hátulról a negyedik, nálunk csak Csehország, Szlovákia és Litvánia költ arányaiban kevesebbet oktatásra.
  • Hírdetés

  • Az ország kistérségeinek 5 százalékában semmilyen középiskola nincs, miközben 2012ben a kormány 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettség életkorát
  • Így a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyermekek hamarabb kiesnek a rendszerből, Borsodban az iskolaelhagyás már 20 százalékos.
  • 2011ben a 17 éveseknek 98, 2016-ban már csak a 85 százaléka volt tanuló.
  • 2012ben elkezdett nőni a foglalkoztatott 15-19 éves fiatalok száma, a közmunkások száma négyszeresére nőtt.
  • Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felsőoktatásba felvettek száma két év múlva akár a felére is visszaeshet, ha 2020-tól már csak középfokú nyelvvizsgával lehet bekerülni a felsőoktatásba. A probléma viszont az, hogy a nyelvoktatás is rendkívül gyenge, a lap szerint 2016-ban a gimnáziumokból a felsőoktatásba jelentkezők felének nem volt nyelvvizsgája.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »