A Jamie's Italian is partnere volt a penészes húsokat gyártó üzemnek

A Jamie's Italian is partnere volt a penészes húsokat gyártó üzemnek

A Jamie’s Italian budai luxusétterem is partnere volt annak a szarvasmarha-termékeket előállító üzemnek, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzése során a minap egy tonna húst vontak ki a forgalomból – értesült a Magyar Nemzet. Figyelemre méltó, hogy charolais szarvasmarha-termékekkel foglalkozó társaság honlapjáról mára eltűnt a partnerek közül a Zsidai Grouphoz tartozó Jamie’s Italian étterem és a villányi Bock Pincészet is. Ugyanakkor a weboldal tárolt változatában még megtalálható a mindkét vendéglátóhely neve.  

http://mno.hu/

A Nébih közleménye szerint az érintett húsüzem ellenőrzése során 66 tétel – körülbelül egy tonna hús – forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket. Mint írták, a forgalomból kivont tételek döntő többségükben nem voltak nyomon követhetőek, és az egységben jelentős mennyiségű penészes, érlelés alatt lévő tételt találtak az ellenőrök. Az érlelés befejeztével a penészréteget eltávolították, majd a terméket értékesítésre csomagolták. Az eltávolított penészes részeket egy állatmenhely szállította el – írták. A nyomon követhetőség hiánya miatt egyébként a szakemberek elrendelték az egység által gyártott termékek forgalomból történő visszahívását. Kiemelték, az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az ügyben kerestük telefonon a jó kormányzati kapcsolatokkal bíró üzletembert, Zsidai Zoltán Royt. Azonban a Jamie’s Italian étterem tulajdonosával nem tudtunk beszélni, helyette marketing vezetője igazított minket útba, aki elismerte, hogy korábban a húsüzem beszállítója volt az étteremnek, viszont ma már nem partnerek. Mint mondta, a cég hibázott, hogy nem törölték a Jamie’s Italiant az üzletfelek közül, ám kérésükre ezt néhány napja megtették. A marketing vezető azt egyébként nem tudta megmondani mióta nem partnerük az üzem. Ugyanakkor azt kérdésünkre leszögezte, hogy erről a témáról egészen biztosan nem tudjuk kérdezni Zsidait. Hozzátette, ez a húsüzem és a Nébih ügye, amibe nem kívánnak belefolyni.

Az eset azért érdekes, mert korábban a Hvg.hu írt arról, hogy a Jamie’s Italian éttermet ellátó konyhánál is hiányosságokat talált a Nébih. A portál birtokába került jegyzőkönyv megállapításai közt talán a legsúlyosabb az volt, hogy a hatóság ellenőrei 6,6 kilogramm lejárt szavatosságú növényi tejszínt találtak. Noha ezt Zsidai akkor elismerte a Magyar Nemzetnek, szerinte közelebbről kell megvizsgálni, mi történt pontosan.

Az üzletember akkor azt mondta, valóban a konyhában volt az élelmiszer, ám nem használták fel, véletlenül „ott maradt”. Hozzátette azt is, hogy az összesen három csomag tejszín közül volt olyan, amelynek csupán két napja járt le a szavatossága. Igaz, az adminisztrált adatok szerint olyan is volt köztük, amelynek szavatossága már jóval korábban lejárt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »