A jegybankárok jártak legjobban a minimálbér-emeléssel: akad, aki évente 80 millió forintnál is többet kap

A minimálbér-emeléssel egy sor jegybanki vezető mellékjövedelme is automatikusan megemelkedik 2016-ban. Akad, aki vezető tisztségviselőként évente 80 millió forintnál is több tiszteletdíjat kap.

Félmillió forinttal nagyobb, 9,32 milliós tiszteletdíjat kap Matolcsy György jegybankelnök a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnökségéért 2016-ban, mint az idén. Ugyanennyivel és ugyanennyire emelkedik Matolcsy alelnökei közül Nagy Márton honoráriuma a Magyar Pénzverő Zrt. és Gerhardt Ferencé a Giro Elszámolásforgalmi Zrt. igazgatósági (it) elnöki tiszte után. Mindhárom intézmény egyedüli tulajdonosa a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mégsem kellett külön döntenie az emelésről, az automatikusan következik a kormány és a versenyszféra karácsony előtti megállapodásából, miszerint a legkisebb kötelező havi minimálbér jövőre 111 ezer forint lesz, szemben az idei 105 ezerrel.


Matolcsy most tudta meg, mennyivel kap többet 2016-ban kuratóriumi elnökségéért

Az MNB ugyanis az általa közvetlenül és közvetve, teljes egészében tulajdonolt tizenkét társaság, valamint fél tucat alapítványa, továbbá a többségében lévő Budapesti Értéktőzsde (BÉT), illetve Központi Elszámolóház és Értéktár it- és felügyelőbizottsági (fb) tagjainak tiszteletdíját nem konkrét összegben határozza meg, hanem azokat a minimálbérhez viszonyítja. Utóbbinak általában a hétszerese az it- és alapítványi elnökök honoráriuma, az ötszöröse a tagoké és az fb-elnököké, míg a háromszorosa az fb-tagoké.

Első ránézésre meglepő módon a legtöbb, kilenc mellékállása az MNB számviteli igazgatóságát vezető Kalina Gábornak van, ami annak köszönhető, hogy a jegybank által létrehozott fél tucat alapítvány mindegyikének, valamint az azok által gründolt három cégnek az fb-jébe is bekerült. Ennek megfelelően a jegybanki vezetők közül Kalina tiszteletdíjainak a summája a legmagasabb, az idén havonta meghaladta a 3 millió forintot, ami még a jegybanki alapbérénél is több.

Ha azonban a főállású fizetéseket is figyelembe vesszük, akkor Csizmadia Norbert gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgató viheti haza a legtöbbet, havonta 7 milliót. Ettől több millióval elmarad Matolcsy és alelnökei összjövedelme, az ő 2 millió körüli havi alapbérükkel szemben a jegybanki ügyvezető igazgatók 50 ezer forint híján ötmilliót keresnek.

Ám nem mindegyik mellékjövedelem gyarapítja a jegybanki tisztségviselőket – állította az MNB tavaly szeptemberi közleményében. E szerint az alapítványoktól kapott tiszteletdíjakat jótékony célokra felajánlják közhasznú szervezeteknek. Az akkori közlés szerint például Matolcsy az – Orbán múmiája vezette – Minden Gyerek Lakjon Jól!, Gerhardt egyrészt alma matere, a budapesti Piarista Gimnázium Kalazancius nevű, másrészt a felesége által látogatott rákosszentmihály-sashalmi református gyülekezet alapítványának utalt át. Palotai Dániel, az MNB gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója a Magyar Piarista Diákszövetséget segítette pénzzel, a személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgató, Polt-Palásthy Marianna – Polt Péter legfőbb ügyész felesége – a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot.

A döntő többség az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot nevezte meg támogatandóként, amely azonban érdektelenség miatt idén márciusban megszűnt. Hogy ehelyett választottak-e más célszervezetet a jegybankárok, nem tudni, mivel azóta nem jelent meg tájékoztatás a közhasznú felajánlásokról, és az MNB a Világgazdaság ez irányú érdeklődésére nem reagált.

(VG nyomán)

A türelmetlenebb állami cégvezetők már most áttörték a bérplafont

Akik nem verik be fejüket a bérplafonba: 5 milliós fizetéseket osztogatna a kormány az állami cégek vezetőinek

A gazdasági növekedést szolgálja a legfőbb ügyész feleségének havi 5 milliós fizetése a Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként

Zsiga Marcellnek mennyivel emelik a fizetését? – Az állami cégek dolgozóinak fizetése gyakran csak a létminimumot ostromolja

Viktor komcsi besúgóira nem vonatkozik a bérplafon – Böröcz 9 milliós prémiumot kapott


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »