A Jobbik- és az LMP-szavazók kétharmada a visszalépések pártján van

A kormányváltást pártolók 67 százaléka gondolja úgy, célravezetőbb lenne visszalépniük a támogatottabbak javára azoknak a jelölteknek, akik kevésbé esélyesek – írja az Index a Medián új kutatása alapján. Mint kiderült, ha az ilyen módon logikus visszalépések elmaradnak, és emiatt nyerne a Fidesz, akkor a választók többsége leginkább Vona Gábort hibáztatná, kevesebben Karácsony Gergelyt is.

A visszalépésekhez már egy hét sem áll rendelkezésre.

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd pártalapítványa által rendelt reprezentatív kutatást a Medián március 17-e és 28-a között végezte 1200 fő megkérdezésével.

A mintában szerepelnek az MSZP-sek a DK-sok, az LMP-sek és a jobbikosok is.

http://mno.hu/

„Az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt” állítással pártszimpátia alapján ennyiben értenek egyet a választók:

DK: 81 százalék,MSZP–Párbeszéd: 69 százalék,LMP: 67 százalék,Jobbik: 67 százalék

A kormányváltást akaró bizonytalanok 63 százaléka ért egyet, illetve az összes kormányváltó 13 százaléka utasítja el a visszalépéseket. A kutatás kitért arra, hogyan vélekednek a szavazók arról, ha az MSZP és DK megállapodásához (60:46 arányban indítanak jelölteket) az LMP is betársulna.

Az MSZP- és a DK-szavazók a pártvezetőkkel egyetértésben bevennék az LMP-t is a balos koordinációba – írja a portál. Meglepőbb, hogy az LMP-szavazók 67 százaléka is e koordinációt támogatná, holott Szél Bernadett szerint a tárgyalásokat már elvileg lezárták.

Az együttműködés elmaradása miatti esetleges vereség miatt az ellenzéki szavazók 47 százaléka gondolná Vona Gábort felelősnek, a párt nélküli kormányváltó szavazók 51 százaléka. Gyurcsány Ferenc esetében ugyanez 42 százalék, a párt nélküliek 43 százaléka, Szél Bernadettnél pedig 34 százalék, a párt nélküliek 35 százaléka. Karácsony Gergelyt 28 százalék gondolná felelősnek, a párt nélküliek 30 százaléka.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »