A Jobbik jelöltje szorongathatja meg Czerván Györgyöt

A Jobbik jelöltje szorongathatja meg Czerván Györgyöt

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 47 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP jelöltjére, Czerván Györgyre Pest megye 9. számú választókerületében. A második legerősebb jelölt, Bozsik József a Jobbik színeiben a jelöltet választani tudók 33 százalékának támogatását tudhatja maga mögött – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

A kutatás adatai alapján Bozsik József támogatói között már jelentős arányban taktikai szavazók is mérhetők, de jól szerepel a pártválasztást tekintve bizonytalanok körében is. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Török Zsoltra 14 százalék szavazna. Az LMP jelöltje mindössze 2 százalékon áll, míg egyéb jelöltekre összesen 4 százalék voksolna.

http://mno.hu/

A 2014. évi országgyűlési választáson Czerván György az érvényes szavazatok 50,2 százalékával szerzett mandátumot, míg második helyen a Jobbik jelöltje, Csanádi Gábor Ferenc végzett 24,9 százalékos támogatottsággal. A baloldali összefogás jelöltje, Baja Ferenc 19,6 százalékot szerzett, az LMP jelöltje, Mikus Csaba pedig 2,9 százalékon végzett.

http://mno.hu/

A választókerületben egyébként magas (27 százalék) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya. Jelentős, 15 százalékos azoknak az aránya is, akik bár szavaznának, titkolják preferenciájukat.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A pártot választani tudók 48 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 28 százaléka pedig a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd ebben a kategóriában nem éri el a 10 százalékot, csupán 9, a DK pedig 7 százalékon áll. A választókerületben az LMP-nek 4 százalékos támogatottsága van, míg a Momentum, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

http://mno.hu/

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 27-től március 29-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvétel számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) történt.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a Kireszavazzunk.hu-n.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »