A jövő népautója lehet a Model 3

Hatalmas érdeklődés övezte a Tesla Model 3-as érkezését, az első prototípus bejelentése után több mint félmillióan fizették be a foglalót az autóra, amelyre így már a gyártás megindulása előtt többéves várakozási idő alakult ki. Megfizethető, 35 ezer dolláros induló árat ígértek, aztán a bemutatón elárulták, hogy az első hónapokban csupán a nagy akkumulátorral és sok extrával felszerelt változatot fogják gyártani, míg az igazi alapverzió a Gigafactory névre keresztelt akkumulátor- és autógyár termelésének felfutása után jön majd.

A kétmotoros és virtuális összkerékhajtású változat 2018 közepétől lesz elérhető
Forrás: MW

Több tízezren vissza is mondták a megrendelést, nem is sikerült mindig tartani az 1000 dollár visszafizetésére vállalt határidőt, amivel a márkában eleve csalódó embereket még magukra is haragították.

Jelenleg másfél éves szállítási határidővel vesz fel rendeléseket a Tesla a Model 3-asra, így a gyár tulajdonában lévő kereskedésekben az értékesítők azt az utasítást kapták, hogy próbálják meg a nagyobb és drágább – de raktárról hét napon belül elérhető – Model S-re rábeszélni a potenciális kuncsaftokat.

Ránézésre nem nagy a különbség, épp csak a kisebb méretek miatt az arányokat alakították át az áramvonalas, azaz ferde hátú karosszérián. Ugyanúgy alumínium létraalváz az alap, elöl-hátul független a kerékfelfüggesztés, ám itt még felár ellenében sem rendelhető légrugózás, és a csomagtérben sincs már hely a két pótülésnek, tehát legfeljebb öten utazhatnak a Model 3-asban. Most még csak egy villanymotorral és hátsókerék-hajtással gyártják az autót, de 2018 közepén már a kétmotoros és virtuális összkerékhajtású változat is elérhető lesz. A gyár nem közölt teljesítményadatokat, helyette a kocsi gyorsulásértékét, csúcssebességét tette közzé. Az autó 5,6 másodperc alatt pörög fel 96 kilométer/órás sebességre, és leggyorsabban 209 kilométer/órás tempóval képes haladni.

Hírdetés

A legfontosabb technikai paramétert ismerjük, az alapáron adott akkumulátorral az Egyesült Államok szabványos ciklusa szerint 354 kilométer a hatótávolság. A Supercharger töltőállomáson fél óra alatt 209 kilométer megtételére elegendő energiát lehet beletölteni, míg otthoni töltésnél (240 V, 32 A töltőáram) óránként 48 kilométernyi energiát tudunk beletáplálni. A 9000 dollár (kb. 2,3 millió forint) ellenében választható nagy hatótávolságú akkumulátor esetén 499 kilométer a szabványos hatótáv, míg Supercharger villámtöltőnél fél óra alatt 274 kilométerre elegendő energiát lehet beletölteni, otthoni töltésnél pedig ez óránként 60 kilométerre elegendő.

Vegán a Model 3 kialakítása, ami azt jelenti, hogy nincsenek állati eredetű anyagok az utastérben
Forrás: MW

Nem kell kulcsot vagy jeladót magánál hordania a tulajdonosnak, okostelefon-alkalmazással lehet nyitni az ajtókat és aktiválni a járművet. Ez a közeljövőben fogja megkönnyíteni a használatot, amikor a Tesla autómegosztó szolgáltatása elindul. De nem csak a külön kulcsról mondhat le a vásárló. A végletekig leegyszerűsített belső térben a kormánykeréken kívül alig lesz kezelőelem, hisz majdnem minden funkciót a középre beépített, 15 colos átlójú érintőképernyőn keresztül lehet vezérelni. Ez az egyszerűsítés az oka annak, hogy alacsony áron tudja adni a terméket a Tesla. Kevés az élőmunkaigénye az összeszerelésnek, hiszen csak pár nagy méretű elemet kell összeilleszteni. (Nem minden egyszerűsítésnek örülnek a vásárlók.

A hátsó utasok feje közvetlenül a szélvédő alatt helyezkedik el, és nincs semmiféle árnyékoló: mindez leginkább földrajzi értelemben vett probléma, sivatagi éghajlaton „égető” gondot jelenthet.) Egy másik vásárlói réteg azért üdvözli a Model 3-ast, mert vegán a kialakítása, azaz nincsenek állati eredetű anyagok az utasterében; alapáron szövetkárpitot kapnak az ülések, felár ellenében pedig műbőrt. Hamarosan a többi Tesla is átáll erre.

Már alapáron is viszonylag gazdag a felszereltség, teljesen LED-es a világítás, nyolc kamera, tizenkét ultrahangos érzékelő és egy előrenéző radar is kapcsolódik a vezetéstámogató rendszerekhez. Persze bőven lehet költeni extrákra is, például a fekete kivételével minden más szín 1000 dollárba kerül. Érdemes áldozni az 5000 dolláros Prémium csomagra, amelyben a nagy hifi, a műszerfal fabetétje, az USB-töltők mellett sötétített tetőablak és hátsó szélvédő is van – ez legalább egy kis megkönnyebbülést jelent az utasoknak. Noha a vezetéstámogató rendszerekhez szükséges hardver már alapáron ott van a fedélzeten, az Enhanced Autopilot nevű 5000 dolláros extra megrendelésével lesz csak képes beavatkozásra az autó a vezetésbe.

Ekkor már tartja a sávot, a követési távolságot, továbbá képes magától parkolni; alaphelyzetben csak szól, ha az ember kezdi elhagyni a sávot. Utóbbin felül további 3000 dollárért tölti majd fel a gyár a jövőben azt a szoftvert az autó számítógépébe, amely önvezetésre is képessé teszi – ennek elérhetősége egyfelől még műszaki, másfelől jogi akadályokba ütközik, tehát pár évbe biztosan beletelik.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »