A Kanári-szigeteken fogták el a körözött magyar embercsempészt – budapesti taxisok szállították az illegális migránsokat

A Kanári-szigeteken fogták el a körözött magyar embercsempészt – budapesti taxisok szállították az illegális migránsokat

A Kanári-szigeteken fogták el a körözött magyar embercsempészt – budapesti taxisok szállították az illegális migránsokat

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) büntetőeljárást folytat embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar állampolgárságú társai ellen.

Hírdetés

A bűnszervezet vezetője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szervezőként 2016 márciusa és májusa között legalább 22 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A KR NNI a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve egy magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, ahol mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxusterepjárót foglaltak le.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján 2017. május 3-án a KR NNI munkatársai a bűnszervezet további négy magyar állampolgárságú tagját fogták el, akiket embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki.  A négy gyanúsított jelenleg is kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

A 2017. május 3-ai elfogásokkal egyidejűleg a KR NNI belföldi elfogatóparancsot, majd az illetékes bíróság 2017. december 1-jén európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki még egy magyar állampolgár ellen.

A KR NNI nyomozói és a spanyol csendőrség (Guardia Civil) munkatársai között az Europol Európai Embercsempészés Elleni Központjának támogatásával megvalósuló szoros együttműködés eredményeként megállapították, hogy a körözött személy a Kanári-szigeteken tartózkodik.

A Guardia Civil munkatársai 2018. január 23-án, Tenerifén fogták el a férfit, akit kiadatási őrizetbe helyeztek. A férfit február 6-án vették át a KR NNI munkatársai a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottat kihallgatását követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »