A „Kárpát-medencei Akhilleusz” arany lábvértjére bukkantak Szeged környékén

A „Kárpát-medencei Akhilleusz” arany lábvértjére bukkantak Szeged környékén

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy állampolgár. A rejtélyes helyszínen a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes újabb töredékeit is. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

Ez egy rendkívüli lelet; a páratlan értékű vértet a korszak egyik nagybefolyással bíró, erős embere, – szimbolikusan úgy is fogalmazhatunk – a Kárpát-medence Akhilleusza viselhette – áll a Múzeum közleményében.

A Móra-múzeum szakértői úgy vélik, a most előkerült bronzkori aranyvérthez hasonló régészeti szenzáció utoljára akkor történt Szegeden, amikor a húszas években Móra Ferenc irányításával megtalálták a nagyszéksósi aranyleletet.

Az arany lábvértet a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr.e. 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető – ami nagyjából megfeleltethető a Trójai háború időszakának.

Hasonló formájú bronzból készült lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

A szenzációs leletet június 21-én, szerdán 11 órakor mutatják be a sajtó munkatársainak a Móra Ferenc Múzeumban.

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »