A katalán függetlenséget siratta privát üzenetben a volt elnök

A katalán függetlenséget siratta privát üzenetben a volt elnök

A függetlenségi folyamat végéről, a spanyol kormány győzelméről, és az ő feláldozásáról írt Carles Puigdemont, Katalónia volt elnöke egy privát, mobiltelefonos üzenetben, amelyet az egyik országos spanyol televízió tett közzé szerdán.

A Telecinco szerint a birtokába került üzenetet Toni Comín volt katalán egészségügyi tanácsosnak küldte a leváltott elnök, aki vele együtt három hónapja Brüsszelben tartózkodik, önkéntes száműzetésben.

Az üzenetet pedig azután írta, hogy kedden elhalasztották a parlamenti ülést, amelyen megkezdték volna az elnökválasztást.

„A katalán köztársaság utolsó napjait fogjuk élni” (…) „Feltételezem, világos számodra, hogy ennek vége. A mieink feláldoztak minket, legalábbis engem” – olvasható a kiszivárgott szövegben, amelyben Puigdemont egyebek mellett arról is írt, hogy a jövőben hírnevének védelmére koncentrál, mert sok kárt okoztak neki a „rágalmazások, pletykák, hazugságok”, amiket a közös cél érdekében elviselt.

Az üzenet kiszivárgását követően Toni Comín közölte, hogy feljelenti a tévécsatornát, amiért hozzájárulása nélkül tette közzé magánüzeneteit.

Carles Puigdemont Twitter-oldalán úgy reagált:

Az elnökválasztás elhalasztása vitát váltott ki a katalán függetlenségi pártok között: a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) támogatta a házelnök döntését, aki ennek a pártnak a tagja, míg Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) bírálta a döntést.

A spanyol sajtó szerint az elnökválasztás elnapolása a két nagy függetlenségi párt közötti ellentétek, valamint annak bizonyítéka, hogy az ERC most először nem Puigdemont érdekei szerint lépett.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke arra hivatkozva döntött a választás elhalasztása mellett, hogy kifogással élnek a spanyol alkotmánybíróság szombati határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt, a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogatóparancs van érvényben ellene Spanyolországban, ehhez engedélyt kell kérnie a madridi legfelsőbb bíróságtól.

Az elnökválasztást majd akkor rendezik meg, ha érdemi vitát tudnak rendezni törvényi garanciák mellett a parlamentben – közölte, hozzátéve: a leváltott elnöknek minden joga megvan ahhoz, hogy újraválasszák, ezért továbbra sem javasol mást a posztra.

Carles Puigdemont ellen a többi közt lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepe miatt még októberben.

Újraválasztását a katalán parlament három függetlenségi pártja támogatja, amelyek a december 21-i választások után ismét többségbe kerültek a helyi törvényhozásban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »