A katasztrófa sújtotta Texasba utazott Trump

A katasztrófa sújtotta Texasba utazott Trump

Donald Trump amerikai elnök a kormány teljes támogatását ígérte a Harvey trópusi vihar sújtotta szövetségi államoknak a texasi Corpus Christi városában Greg Abbott texasi kormányzóval tartott találkozón.

A város tűzoltóságán tartott megbeszélésen, amelyen helyi és szövetségi tisztségviselők, valamint a first lady és az elnök kíséretében lévő John Kelly kabinetfőnök voltak jelen, az elnököt Abbott kormányzó tájékoztatta a mentési munkálatokról.

„Igazi csapatmunka folyik itt és mi minden korábbinál jobban akarunk dogozni” – fogalmazott Donald Trump és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, „lám, így kell ezt csinálni”.

A találkozón Greg Abbott részletesen beszámolt a vihar által eddig legjobban sújtott Houston helyzetéről, elmondta a többi között, hogy a belvárosban lévő – egyébként ötezer fő befogadására alkalmas – kongresszusi központban több mint kilencezer ember van, s mindegyikük ellátásáról gondoskodnak. Fennakadás sem az ellátásban, sem a mentésben nincs – tette hozzá.

A kormányzó fontosnak tartotta aláhúzni, hogy „ez nem a szuperkupola”. Ezzel a New Orleansban lévő, kupola alakú sportcsarnokra utalt, ahol a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán idején zűrzavar és erőszak uralkodott el. A houstoni kongresszusi központban a menekültek „ételt-italt kapnak és biztonságban vannak” – hangsúlyozta Greg Abbott. Megítélése szerint egyre több embert sikerül kimenekíteni a veszélyeztetett területekről.

http://mno.hu/

„Minden szem, köztük az enyém is Houstonra szegeződik most” – fogalmazott a texasi kormányzó, s dicsérte a Fehér Ház eddigi teljes és gyors segítségét.

http://mno.hu/

Corpus Christiből az elnök kedden délután Texas fővárosába, Austinba utazott.

Közben Washingtonban Mike Pence alelnök a belbiztonsági minisztérium tisztségviselőivel tanácskozott a mentési munkálatok részleteiről. Az alelnök az egyik texasi rádiónak nyilatkozva elmondta: jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és félmillió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett. Önkéntesek százai is a helyszínen vannak – tette hozzá Pence. Az elnökhöz hasonlóan leszögezte: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a jövőbeni helyreállításhoz is.

http://mno.hu/

Korábban otthonaik elhagyására, menekülésre szólította fel a lakosságot kedden a texasi Brazoria megye vezetője, miután a Harvey hurrikán okozta áradások következtében Houstontól délre átszakadt egy folyami védőgát. 

Eddig 750 milliméternyi eső esett a texasi Houston városában, amióta pénteken partot ért a Harvey névre keresztelt hurrikán. Ez nagyjából a felső határa annak a csapadéknak, amennyi Magyarországon egy év alatt esik, de az előrejelzések szerint még nincs vége az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa és Dél-Texas megpróbáltatásainak, hiszen a csapadék mennyisége még megduplázódhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »