A kínai gazdaság a tervezettnél is sikeresebb lehetett tavaly

A kínai kormány által tervezett 6,5 százalék helyett 6,9 százalék is lehet az ország 2017-es gazdasági növekedése a China Center for International Economic Exchanges gazdaságkutató intézet prognózisa szerint. Az első és a második negyedévben a kínai bruttó hazai termék (GDP) évi 6,9 százalékkal nőtt, a harmadik negyedévben pedig 6,8 százalékra csökkent a növekedési ütem. Az összevont három negyedév növekedési üteme az előző évi azonos időszakhoz képest 6,9 százalék volt.

Az intézet közgazdásza Hszü Hung-caj rámutatott: a külkereskedelmi forgalom fellendült tavaly, a lakossági fogyasztás a korábbi magas szinten tartotta magát és jelentősen megerősödött a fejlett technológiai ágazatok teljesítménye. A kínai vámhivatal pénteki jelentése szerint a külkereskedelmi forgalom két év csökkenés után tavaly 14,2 százalékkal nőtt.

http://mno.hu/

A kínai nemzeti statisztikai hivatal, az NBS elnöke szombaton egy pekingi gazdasági konferencián kijelentette, hogy „a vártnál lényegesen jobban teljesített tavaly a gazdaság”. Az NBS a héten csütörtökön teszi közzé a főbb makrogazdasági mutatókat, a negyedik negyedévi és éves GDP-növekedés, a decemberi ipari termelést, a decemberi tőkeberuházásokat, a decemberi kiskereskedelmi forgalmat és az urbánus centrumokban az ingatlanárak alakulását.

http://mno.hu/

A Világbank a külkereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás növekedésére hivatkozva legutóbbi prognózisában 6,8 százalékra emelte 2017-es kínai GDP-növekedési előrejelzését az októberi előrejelzésében kilátásba helyezett 6,7 százalékról. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6,8 százalékos 2017-es kínai GDP-növekedéssel számol.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »