A kormány folytatja a béremeléseket

Eredményes volt a kormány béremelésre és adócsökkentésre épülő politikája, a korábbi lemaradásunkat a visegrádi országokhoz képest behoztuk – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián kiemelte: az eredmények ma már lehetővé teszik, hogy a Kárpát-medencében olyan erős gazdasági tér alakuljon ki, amely hamarosan elérheti a nyugat-európai államok gazdasági integrációs szintjét.

Belátható időn belül megvalósulhat az a Kárpát-medencei gazdasági tér, amelynek köszönhetően – a nyugat-európai integrációhoz hasonlóan – az egész régió fellendülhet – hangsúlyozta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (képünkön) a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által szervezett II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián. Felidézte: a kormány minden területen az identitás megőrzésén alapuló nemzetpolitika elkötelezettje, így a nemzetstratégia fontos része a külhonban élők érdekérvényesítésének, versenyképességének az elősegítése.

Ennek a stratégiának az alapját a gazdaságpolitikai sikereknek köszönhetjük, az adósság csökkentésével, a hiány alacsonyan tartásával, a munkanélküliség leszorításával és a keresetek felzárkóztatásával 2010 óta jelentős eredményeket ért el az ország. A miniszter emlékeztetett, a kétezres évek közepén hazánk az elhibázott kormányzás miatt még a közép-európai versenytársakhoz képest is leszakadt, a térség átlagánál jóval alacsonyabb növekedést pedig hitelekből sikerült elérni. Az elmúlt nyolc év kormányzásának köszönhetően 2017-ben a bruttó hazai össztermék (GDP) húsz százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben.

Varga Mihály a gazdasági eredményekkel kapcsolatban kiemelte a 2016-ban kötött, hatéves bérmegállapodást, amelynek köszönhetően két év alatt negyven százalékkal nőtt a garantált bérminimum összege, és jelentős, egy év alatt 12 százalék fölötti bruttó átlagkereset-növekedés ment végbe, amire a rendszerváltás óta még egyszer sem volt példa. Emellett csökkent a munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó, de a költségvetésbe ugyanakkor így is több befizetés érkezett.

Tavaly a bruttó hazai össztermék 20 százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben Fotó: Bach Máté

Varga hozzátette: a kormány célja – amennyiben a választók ismét bizalmat szavaznak – a munkavállalók érdekeit előtérben tartó politika folytatása, a keresetek további emelése, amelyhez jó alapot ad a 2022-ig megkötött bérmegállapodás és az ezzel párhuzamos, jelentős adócsökkentés.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, a magyar gazdaság mai helyzete már lehetővé teszi a Kárpát-medencén belüli gazdasági együttműködést, a helyi ökoszisztéma kialakítását. Az érdeklődés jelentős a külhoni vállalkozások részéről, a tavalyi konferenciához képest kétszeresére nőtt a kiállítók és a látogatók száma. A ma záruló rendezvényen mintegy négyszáz vállalkozás mutatkozik be, az érdeklődők száma pedig meghaladja az 1500 főt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »