A kormány Miroslav Hlivákot választotta a Közbeszerzési Hivatal élére

A kormány Miroslav Hlivákot választotta a Közbeszerzési Hivatal élére

Kilenc jelölt közül Miroslav Hlivákot választotta a kormány a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnöki tisztségébe. A jelöltek nyilvános meghallgatáson vettek részt, a végsõ döntés a szlovák parlament kezében van. A törvényhozás valószínûleg a legközelebbi, szeptemberi ülésen hagyja jóvá a a kormány döntését.

„Úgy véljük, jó dolog, ha új szellõ fúj majd a Közbeszerzési Hivatalban, ha olyan ember kerül oda, aki tapasztalt, aki a mindennapi életbõl nézi ennek a hivatalnak a tevékenységét” – állapította meg Robert Fico (Smer-SD) kormányfõ. A kabinet olyan jelölt mellett döntött, aki nem a hivatal környezetébõl érkezik.

Miroslav Hlivák jogász, aki a mai nyilvános meghallgatás során három alappillérrõl beszélt a hivatal mûködésével kapcsolatban, ezek pedig a magas szintû szakmai munka, a kiszámíthatóság és új szakemberek kinevelése a közbeszerzés területén.

„Ha ezekrõl a pillérekrõl akarunk beszélni, ha elõre akarjuk mozdítani a közbeszerzés rendszerét, világossá kell tenni, hogy a közbeszerzést a közérdek tárgyának tekintjük” – hangsúlyozta Hlivák. Fõ célja a hivatal komolyságának és szakmaiságának építése során a mûködés optimalizálása. Szakmai szervezetet akar létrehozni, mégpedig a közbeszerzés kamaráját.

Miroslav Hlivák elutasította, hogy közel állna a Most-Hídhoz, és azt is, hogy jelöltsége kapcsán találkozott volna valamilyen politikussal. „Semmilyen politikussal nem tárgyaltam sem a jelöltségemrõl, sem a projektemrõl” – tájékoztatott a mai nyilvános meghallgatás után.

A kormányfõ minden jelöltnek köszönetet mondott. „Mindegyikük egész sor értékes javaslattal állt elõ, hogyan lehetne javítani a Közbeszerzési Hivatal helyzetén, hogyan lehetne egyszerûsíteni a közbeszerzést, amelyet ma jelentõs akadálynak tartanak a vállalkozók, és hogyan lehet konkrét mechanizmusokkal harcolni a korrupció ellen” – írta le a helyzetet Robert Fico.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »