A kormánypárti ultimátum ellenére sem mond le az elnök

Továbbra sem hajlandó lemondani a zimbabwei elnök. A parlament vádeljárás kezdeményezését tervezi Robert Mugabe ellen.

Ultimátumot adott Robert Mugabe-nek a zimbabwei kormánypárt. A 93 éves diktátornak hétfő délelőtt be kell nyújtania a lemondását. Ha nem teszi meg, a parlament vádeljárást kezdeményez ellene. Az országot 37 éve vezető elnök egyelőre ragaszkodik a hatalmához, még vasárnap is arról beszélt, hogy a kormánypárt decemberi kongresszusát ő vezeti majd.

„Én vezetem majd a pártkongresszust, ami néhány hét múlva esedékes. Nem szabad a közvélemény előtt aláásni ezt a folyamatot” – mondta az elnök.

A hadsereg múlt héten próbálta elmozdítani Mugabét, miután kirúgta alelnökét és helyette feleségét jelölte ki utódjának. Zimbabwe fővárosában azóta tartanak a tüntetések.

„Nem erre számítottunk. Azt vártuk, hogy az elnök közli, meghallotta a hangunkat, és kész lemondani” – mondta a zimbabwei férfi.

Sajtóértesülések szerint Mugabe eredetileg beleegyezett a lemondásba, de később meggondolta magát. A hadsereg nem tervezi erőszakkal elmozdítani az elnököt, hanem engedi, hogy a parlament jogi útra terelje az ügyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »