A közmédia szerint sérti a szabadságukat, ha ellenzéki politikusokat is be kell hívni

A közmédia a sajtószabadságra hivatkozva küzd az ellen, hogy ellenzékieket is meg kelljen hívnia műsorába – írja a Hvg.hu.

A portál szerint a Szalai Krisztina ügyvéd által jegyzett alkotmányossági panaszban az áll: a Duna Médiaszolgáltató – vagyis a közszolgálati televízió – „vélemény- és sajtószabadsághoz fűződő jogát” sértette meg a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, amikor megbüntette, mert a reggeli műsorban hosszú időn át csak kormánypárti politikusok szerepeltek, és például a Jobbikból annak ellenére sem kérdeztek meg senkit, hogy a meghívottak rendszeresen szidalmazták az ellenzéki pártot. Az alkotmányossági panasszal az ünnep után, kedden foglalkozik majd az Alkotmánybíróság egyik tanácsa. 

A cikk szerint az adófizetők pénzén fenntartott intézmény úgy gondolja: nem várható el a médiaszolgáltatótól, hogy egy adott üggyel kapcsolatban valamennyi létező álláspontot felderítsen, nem kötelezettsége, hogy minden egyes nyilvánosságra hozott véleményt, azok képviselőivel együtt megjelenítsen.

Így folytatja: „Az egyes véleményeknek, és nem azok képviselőinek kell a médiatartalomban megjelenniük, így több, azonos vagy nagyban hasonló vélemény megléte esetén a szerkesztő választhat valamely nézet több képviselője közül, akit az adott műsorszámban szerepeltet, vagy akinek a véleményét maga tolmácsolja.” Vagyis „a kiegyensúlyozottsági követelmény nem biztosít senkinek alanyi jogot a médiában való közvetlen megjelenésre”.

A Duna Médiaszolgáltató szerint egyébként sem helyes egyetlen műsor egyetlen kéthetes időszakát vizsgálni, hiszen az MTI, a különböző rádióadók és online felületek teret adnak más nézeteknek is.

Média MN Kúria: Jobbikos képviselőket is be kell hívnia a TV2-nek Pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték a csatornát. Korábban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egymillió forintra bírságolta a köztévét, mivel a médiaszolgáltató nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet. A bizottság a bírság mellett megtiltotta, hogy a köztévé a kampány alatt továbbra se hívjon be ellenzéki politikusokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »