A külföldi ügyfelek kártérítést kaptak, a magyaroktól még pénzt követelnek

A külföldi ügyfelek kártérítést kaptak, a magyaroktól még pénzt követelnek

Jogtalan módon belenyúltak a devizakereskedési rendszerbe, így rengeteg pénzt buktak. A külföldi ügyfeleknek kártérítést ítéltek, a magyaroktól pénzt követelnek.

2015 elején a svájci frank árfolyama megerősödött, így a befektetők hatalmas veszteségeket könyvelhettek el – legalábbis azok, akik a dán Saxo Bank online devizakereskedési rendszerét használták. A bank tehetett az ügyről: a kereskedési platform nem tette lehetővé, hogy az ügyfelek lezárják a pozíciókat. Svájcban és Nagy-Britanniában kártérítésre kötelezték emiatt a Saxot, a magyar ügyfelek a Buda-Cashen keresztül használhatták ezt a rendszert, ők viszont nem kaptak semmit, sőt, a brókercéget felszámoló Magyar Nemzeti Bank (MNB) még pénzt is követel tőlük, a Pénzügyi Stabilitási Nonprofit (PSFN) Kft.-n keresztül – írja a Magyar Nemzet.

A dán bankfelügyelet szerint az okozta a problémát anno, hogy a frank erősödésének híre után a rendszer lefagyott, ezért nem tudtak módosítani az ügyfelek. Így utólag nyúltak bele a rendszerbe, hogy lezárják a kötéseket, ezzel nagyjából megtízszerezték az emberek veszteségét.

Hírdetés

A brit pénzügyi ombudsman, valamint egy svájci bíróság bebizonyította, hogy a bank valójában azonnal képes lett volna lezárni a kereskedést, így kötelezték a Saxo Bankot, hogy állítsa vissza a tényleges szintre az ügyfelek egyenlegét, valamint fizessen kamatot és fájdalomdíjat.

Ezt követelték a magyar ügyfelek is, reklamálva a Buda-Cashnél, de tulajdonképpen nem történt semmi, így a jegybank felügyeleti részlegéhez fordultak. Ezután viszont megkezdődött a Buda-Cash felszámolása – így a felügyelet már nem volt illetékes a kártérítésekre vonatkozóan. A PSFN pedig kiküldte a leveleket az ügyfeleknek, hogy fizessék be a tartozásukat. Ezután fellebbezést nyújtottak be az érintettek, mert a magyar jogszabályok, és a Saxo üzletszabályzata alapján sem nyúlhattak volna bele utólag a rendszerbe – a brit és svájci eljárások szerint igazuk is van, ennek ellenére nem történt semmi.

Az így is abszurd helyzetre rátesz még egy lapáttal, hogy a Buda-Cash ismét fizetési felszólítást küldött az ügyfeleknek, a teljes veszteséget követelve rajtuk. Ez már csak azért is nevetséges, mert a Saxo időközben elengedte a tartozás kétharmadát azoknak, akik fizettek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »