A külügy eddig nem rendelte be a román nagykövetet, a Jobbik most megteszi

A külügy eddig nem rendelte be a román nagykövetet, a Jobbik most megteszi

A Jobbik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Románia magyarországi nagykövete meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés külügyi és nemzeti összetartozás bizottságainak rendkívüli, együttes ülésén.

Szávay István, a párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, azért javasolták a múlt héten a bizottságok összehívását, mert Erdélyben az elmúlt hónapokban több magyarellenes intézkedést is lehetett tapasztalni. Szavai szerint “az elmúlt hónapok során

Románia ismét visszafelé indult el a demokrácia és a kisebbségi jogok útján”.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: számos régóta sérelmes kérdésben ma nincs megoldás, mint például a  Mikó kollégium, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karainak, vagy a kolozsvári Mátyás-szobron található történelemhamisító Iorga-idézet ügye.

Az elmúlt hónapokban azonban még inkább “bekeményedni látszik a román hatalom” – fűzte hozzá. Az ellenzéki politikus több konkrét példát is említett.

  • Szovátán megbírságoltak egy férfit, mert a saját háza udvarán Wass Albert-szobrot állított
  • Az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjére kommandósok törtek rá.
  • “Irredenta propaganda és gyűlöletkeltés” miatt perbe fogták a Kárpátia frontemberét, Petrás Jánost.
  • Megbüntették azokat a marosvásárhelyi civileket akik a városban (a törvényeknek megfelelően) kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki.
  • Csíkkozmáson eltávolíttatták a községháza magyar feliratát.

Ezeket a fenyegető tendenciákat tetézte be, hogy, december 1-én Beke Istvánt, a Hatvannény Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi vezetőjét, majd Szőcs Zoltánt, a szervezet erdélyi elnökét terrorizmussal vádolva letartóztatták. Ezzel kapcsolatban

a mai napig nem mutattak fel a román hatóságok egyetlen bizonyítékot sem

– tette hozzá a politikus.

Szávay szerint Bukarest célja nem csak a HVIM, hanem

az egész, autonómiáért küzdő magyar közösség megfélemlítése.

“Szomorúan látjuk, hogy

a magyar külügyminisztériumnak nem sok szava volt az Erdélyben történt jogtiprásokhoz”.

– tette hozzá. A Jobbik szeretne “ebben a kérdésben tisztán látni”, ezért Szávay István és a testület másik jobbikos tagja, Ander Balázs kezdeményezte a nemzeti összetartozás bizottsága és a külügyi bizottság együttes, rendkívüli ülésének összehívását. A tanácskozáson meghallgatnák Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest, és Szijjártó Péter külügyminisztert és a román nagykövetet is.

Ha a magyar diplomáciának eddig nem volt fontos, hogy bekéresse Románia budapesti nagykövetét, akkor majd megtesszük mi

– szögezte le a képviselő

A nemzeti összetartozás bizottságának esetében megvannak a rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírások,a külügyi bizottságban pedig Gyöngyösi Márton (Jobbik) egyeztet a pártokkal a hiányzó egyetlen aláírás érdekben. Megjegyezte, a külügyi bizottság másik jobbikos tagja Vona Gábor pártelnök. Szávay reményét fejezte ki, hogy a kormánypárti képviselők is támogatni fogják a kezdeményezést.

Elmondta, a rendkívüli ülést január 12-ére kezdeményezik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »