A lakosság éhezik, de a 92 éves diktátor bulizik

A lakosság éhezik, de a 92 éves diktátor bulizik

Sok kritika érte a zimbabwei kormánypártot, amiért több mint kétszázmillió forintba kerülő partit rendeztek Robert Mugabénak. A lakosság 90 százaléka éhezik az ellenzék szerint.

A diktátor nemrég ünnepelte 92. születésnapját, ezért rendezték meg az állami tévécsatorna által is közvetített születésnapi bulit. A parti állítólag több mint 800 ezer dollárba, azaz majd’ 228 millió forintba került – írja a BBC.

Az ünnepséget Mugabe elnök feleségével, Grace-szel nyitotta meg 92 lufit a levegőbe eresztve, majd iskolások olvastak fel a diktátorról szóló verseket a Nagy Zimbabwe emlékműnél, az ország dél-keleti részén fekvő Masvingo városában, több tízezer néző előtt.

Ezt a tortát vágta fel a 92 éves Robert Mugabe 2016. február 27-én Masvingóban, Zimbabwében Fotó: JEKESAI NJIKIZANA / Europress/AFP

Hírdetés

Az eseményen Mugabe beszédet is mondott, az állami The Herald újság online kiadása szerint ostorozta az országot segítő nyugatiakat, kijelentve, hogy nem fogadja el a segélyeket, ha cserébe az azonos neműek házasságának legalizálását kérik.

90 százalék éhezik

Az ellenzék „obszcénnek” és „betegesnek” nevezte a partit, állításuk szerint az erre költött pénzt kukorica importálására kellett volna használni, hogy „elhárítsák a közelgő éhínséget”. Szerintük a kormánypártnak „szégyellnie kellene magát”, amiért megrendezték az ünnepséget, „miközben a zimbabweiek 90 százaléka kínzó éhínségben gyötrődik.”

A kormánypárt egyik politikusa megvédte az ünnepségeket, mondván itt nem a pénzről van szó, hiszen „nem lehet beárazni azt, amit Mugabe elnök tett a nemzetért.” Az utóbbi években több gazdasági válsággal is sújtott ország kormánya egyébként nemrég közölte: közel három millió ember éhezik az országban, ezért 1,6 milliárd dolláros segélyt kért a nemzetközi közösségtől.

A jezsuitáknál nevelkedett Mugabe elnök előbb tanárként dolgozott, majd a függetlenségi mozgalomhoz csatlakozott. Tizenegy évet ült börtönben, majd az ország Egyesült Királyságtól való 1980-as függetlenedése óta vezeti az országot. A 2018-as választásokra is ő a kormánypárt elnökjelöltje.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »