A lakosság közel kétharmadát nyugtalanítja az extrémizmus terjedése

A lakosság közel kétharmadát nyugtalanítja az extrémizmus terjedése

POZSONY. Szlovákia lakosságának 71 százaléka úgy véli, hogy a szélsõséges nézetek terjedése és hatásainak bõvülése komoly problémát jelent, ami nyugtalanítja õket – derül ki a Közéleti Kérdések Intézete reprezentatív felmérésébõl.

„A szélsõségességgel kapcsolatos nézetek a különféle szociális közegekben egymástól eltérõek. Az extrémizmus felbukkanása és terjedése a nõk és a férfiak többségét, illetve valamennyi életkorú és mûveltségû polgárt, a szlovákokat és a magyarokat, mindegyik kerület és különbözõ nagyságú település lakosainak javarészét egyaránt nyugtalanítja” – ismertette a vizsgálat eredményeit a Közéleti Kérdések Intézete (IVO).

Az IVO tájékoztatása szerint ellenkezõ véleményen a felmérésben közremûködõk 13 százaléka volt, akik a burjánzó extrémizmust nem tartják  problémának, illetve az nem nyugtalanítja õket.

A polgárok 63 százaléka komoly problémának tartja a gyûlölet és az intolerancia közösségi hálón át történõ terjedését.

„Az egyetlen statisztikai szempontból jelentõs tényezõ a politikai preferenciák, amelyek – nem meglepõ módon – a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánkért Néppárt (¼SNS) híveit szembe állítják a többi párt szimpatizánsaival. Míg az ¼SNS híveinek csak 21 százaléka tartja komoly problémának a szélsõséges nézetek terjedését, a többi párt híveinek 63-84 százalékát az nyugtalanítja” – tájékoztat az intézet.

Az adatokat a Focus közvélemény-kutató ügynökség gyûjtötte július 13. és 24. között személyes interjúk során, a felmérésben 1025 felnõtt személy vett részt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »