A lélek ingája, avagy székely parasztember halálkultúrája

A lélek ingája, avagy székely parasztember halálkultúrája

„Elmúlás. Mindannyian előtte állunk, ránk vár. A kérdés a hogyan?” – fogalmazott gondolatébresztőjében Laczkó-Albert Elemér polgármester, aki mindenekelőtt köszöntötte az egybegyűlteket valamint dr. Balázs Lajos néprajkutatót a Menj ki én lelkem a testből című könyvének remetei bemutatóján.

A Magyar Kultúra Napját megelőző eseményen Balázs Lajos felvezetőjében elmondta, hogy a halál kultúrája, ahogyan a születésé, a párvalásztasé olyan sorsfordulók, melyek a magyar kultúra részét képezik, olyannyira, hogy kultúrageneráló tényezők. Ha nem így lenne, nem szerveződtünk volna közösséggé. Ezek által válik az ember emberré, ezek biztosítják az embernek járó tisztességet, ebben a sarkalatos pillanatban válunk személyiséggé.

Balázs Lajos Csíkszentdomokos hagyományait több, mint 40 éven át megfigyelte, kutatta. Itt mindmáig olyan szokáskultúrát őríznek, amely mélységében messzenyúlik és behálózza egész Székelyföldet. E kutatómunka eredményeként született hármaskötete, melyből ez utóbbi 2015-ben, a Pallas Akadémia gondozásában jelent meg. Az elmúláshoz, a temetkezéshez kötődő szokások feltárása, leírása mögött a paraszt ember pragmatizmusára hívja fel a figyelmet.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »