A lengyel kormány ellen tüntettek Budapesten

A lengyel kormány ellen tüntettek Budapesten

Az új lengyel kormány intézkedései ellen tüntettek mintegy 80-an a budapesti lengyel nagykövetség előtt szombaton, a lengyel Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) támogatásával.

Felolvasták Mateusz Kijowskinak, a Lengyelországban hetek óta tüntetéseket szervező KOD vezetőjének levelét, amelyben egyenlőséget tett az Orbán-kormány, illetve az új lengyel kormány „demokráciaellenes” intézkedései közé, illetve hivatkozott a hagyományos lengyel-magyar barátságra.

A demonstrálók lengyel és magyar nemzeti színű, illetve európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve feltűntek az LMBTQ közösségre utaló szivárványos lobogók is. A demonstrálók a „demokráciát” jelszót skandálták.

Ismert, az elmúlt hetekben tízezrek tüntettek Lengyelország több nagyvárosában a médiatörvény módosítása ellen. A demonstrálók a közmédia függetlenségének helyreállítását követelték. A legnagyobb megmozdulás Varsóban volt, ahol a helyi hatóságok becslése szerint mintegy húszezren vonultak a köztelevízió székháza elé lengyel és európai uniós zászlókat lengetve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »