A lengyel külügy rendesen helyretette a sivalkodókat

Mint ismert, Lengyelország a hétvégén ünnepelte függetlenségének 99. évfordulóját. Varsóban több tízezer fanatikus vonult az utcára, s nyilvánítottak véleményt.

A varsói Függetlenség Menetét idén 8.-ik alkalommal tartották meg.  Az első 2010-ben volt, akkor még csak több száz emberből álló csoport vett részt rajta. Többnyire fiatalok és a szimpatizánsok voltak. 2011-ben már 20 ezer vonuló volt. 2012-ben volt egy hatalmas 100.000-es tömeg jött létre.

Közleményt adott ki a lengyel külügyminisztérium. A dokumentum azután jelent meg, hogy az izraeli külügyi szóvivő vasárnap “szélsőséges és rasszista elemek által szervezett” akciónak nyilvánította a szombati függetlenségi felvonulást. Egy izraeli diplomata reményét fejezte ki, hogy a lengyel hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket.

Válaszként a lengyel külügyi tárca leszögezte: november 11-én a minden évben megtartott, hagyományos függetlenség napi menet zajlott Varsóban, a résztvevők pedig itt “békésen kinyilváníthatták hazafias érzelmeiket”.

A menet a különféle nézeteket valló, de a közös értékek – a szabadság és a független haza iránti hűség – mentén egységet vállaló lengyelek nagy ünnepe volt”

– áll a közleményben. A lengyel külügy ezért úgy értékeli: “alaptalan az esemény domináló elemévé nyilvánítani azt, ami ott kizárólag esetlegesen jelent meg”. De mindemellett Varsó “határozottan elutasítja a rasszista, az antiszemita és az idegengyűlölő eszméken alapuló nézeteket”.

November 11-e nemzeti ünnep Lengyelországban. Az ország az első világháború végén, 123 éves feldaraboltság után nyerte vissza függetlenségét.

Emiatt szombaton több rendezvényt is tartottak a lengyel fővárosban. Az egyiket az ONR nevű parlamenten kívüli jobboldali tömörülés szervezte “Mi Istent akarjuk!” címmel. A hazafias érzelmű családok, szurkolók azt skandálták, hogy vesszenek a nácik, soha többé kommunistákat, de arra is felhívták a figyelmet, hogy az őshonos európaiak elfogynak, ha nem szülnek több gyereket.

888.hu


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »