A lengyelek meg kell vegyék az újat, nekünk a használtat adnák el

A lengyelek meg kell vegyék az újat, nekünk a használtat adnák el

Chris Murphy amerikai szenátor szerint Lengyelország 70 Sikorsky Blackhawk helikoptert kellene vegyen, hogy ezzel megerősítse védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal. Az amerikai fegyvergyártó cégek minden közép- és kelet-európai országban fokozott lobbitevékenységet folytatnak, beleértve Magyarországot is.

Fotó: hidfo.ru

Az amerikai szenátor sajtóközleményben számolt be erről az “ajánlásról”. Murphy – aki a szenátus európai ügyekkel kapcsolatos külügyi albizottságának volt elnöke – csütörtökön elmondta, hogy korábban találkozott Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszterrel, és meggyőződött arról, hogy a lengyel kormány a Lockheed Martinnal már megkezdte a tárgyalásokat, és a találkozó alkalmából személyesen is közölte a Siemoniakkal, hogy az amerikai-lengyel kapcsolatok “jóval erősebbek lennének”, ha Lengyelország a Blackhawk helikopterekből is bevásárolna.

Hírdetés

A politikus fokozott érdeklődése a fegyverértékesítések iránt nem az “orosz veszélyből” vagy “Kelet-Európa biztonságáért” aggódásból adódik, hanem azon egyszerű okra vezethető vissza, hogy Murphy Connecticut államot képviseli, ahol a Sikorsky gyárat működtet Stratford területén, így a politikus minden egyes újabb üzletet sikerként és munkahelyteremtésként tud lekommunikálni a választóknak.

Az amerikai fegyvergyártó cégek az utóbbi hónapok során fokozták lobbitevékenységüket a közép- és kelet-európai országokban, ennek részeként Magyarországon is elkezdtek megjelenni olyan sajtóanyagok, melyek az amerikai fegyverek felvásárlásának előkészítését jelentik.

November 11-én az Index hasábjain Hegyeshalmi Richárd nevén jelent meg egy cikk, mely a “Lockheed Martin legújabb fejlesztéseként” reklámozott egy rakéta-sorozatvető rendszert, ami közel két évtizede létezik, és a gyártó a készleten maradt fölösleget akarja értékesíteni a kelet-európai piacon. A Lockheed Martin közel százmillió dollárt kapott az amerikai hadseregtől, hogy az afganisztáni misszióban lehasznált fegyvereket felújítsa, és mint az Index esetéből is látható, egyúttal intenzív lobbitevékenységet folytat az európai országokban. A térségben több országnak eladták már ugyanezen sorozat egy részét; Horvátország használt M270-es rakétarendszereket vásárol, Lengyelország pedig a raktáron maradt alkatrészek egy részét veszi meg, és az Index által népszerűsített sorozatvető rendszert “hazai gyártásban” szereli össze.

November 14-én – napokkal az Index reklámcikke után – a Magyar Idők újságírója “A Black Hawk pilótafülkéjéből az üzletbe” címmel közölt le egy publicisztikát, ami az Index fegyverajánlásához hasonló befejezéssel zárul, és egy amerikai cég használt Black Hawk helikopterekeit ajánlja megvételre: “A Pinnacle Solutions helikopterenként a Pozsony által fizetett összeg megközelítőleg feléért szállít teljeskörűen felújított szállító és harci feladatokra is alkalmas helikoptereket. Bár egy helikopterbeszerzést komolyabb kalkulációk előznek meg, mint egy családi személyautó-vásárlást, mégis jogos a kérdés: nem éri meg jobban a használt?”

Hídfő.ru nyomán


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »