A magyar egészségügynél alig van rosszabb Európában

A magyar egészségügyi ellátás a 29-30. helyen, a lengyellel holtversenyben végzett az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorában – ismertette az Index.

A svédországi székhelyű Egészségügyi Fogyasztói Központ (Health Consumer Powerhouse) évente ad ki hasonló listát az uniós tagállamok egészségügyi ellátásáról. A szervezet harmincöt európai országot rangsorol a betegjogok és az egészségügyi információs rendszerek, a kezelésekhez való hozzáférés, a kezelések eredményei, a szolgáltatások köre és elérhetősége, a megelőzés és a gyógyszerellátás 46 mutatójának elemzése alapján. A lista 2005 óta készül, 1000 pont az elérhető maximum – ismerteti a portál.

A magyarországi ellátás a lehetséges 584 pontot ért el, ami 9-cel több a tavalyinál. Igaz, ez a helyezésünkön érdemben nem változtatott – írta az Index. Az EHCI értékelése szerint az elmúlt években sem Magyar-, sem Lengyelország nem teljesített jól, annak ellenére hogy az egészségügyi oktatás széles körű és jó színvonalú, a közegészségügy finanszírozása pedig hosszú múltra tekint vissza, és szolidaritási alapokon működik.

A lista élén Hollandia végzett 924 ponttal, Svájc a második 898-cal, Dánia a harmadik 864-gyel. A rendszerváltó közép-európai országok közül Szlovákia teljesített legjobban, 749 ponttal a tizenharmadik helyen zárt, megelőzte például az Egyesült Királyságot, Spanyol- és Olaszországot. Szlovénia és Csehország holtversenyben a 16-17. lett 726 ponttal.

Magyarország mögött csak Bulgária, Románia, Litvánia és Görögország végzett, illetve Ciprus, amely a rangsorban ott van, de pontot nem kapott módszertani problémák miatt. A magyar egészségügyet megelőzte Albániáé, Montenegróé és Macedóniáé is – ismerteti a portál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »