A magyar internetezőknek már alapvető háztartási kellék a wifi

A magyar internetezőknek már alapvető háztartási kellék a wifi

Az internet és vele együtt a wifi majdnem ugyanolyan fontos egy háztartásban, mint például a mosógép – derült ki a felmérésből, amely szerint a leginkább mobiltelefonról szeretünk netezni, és az előfizetésünk kiválasztásakor a szolgáltatás ára a legmeghatározóbb tényező.

A közel ötezer válaszadó szerint az internet (37 százalék) és vele együtt a wifi (39 százalék) majdnem ugyanolyan életbevágóan fontos egy háztartásban, mint a mosógép (43 százalék) vagy a vezetékes telefon (44 százalék), és kétszer több felhasználónak fontosabb az otthoni internetezési lehetőség, mint a TV-előfizetés – derült ki a UPC felméréséből. Ez a szolgálgató szerint a nagy sebességgel bíró internetcsomagok mellett a streaming-szolgáltatások elterjedésének is köszönhető.

A felmérés célja az volt, hogy kicsit többet tudjunk meg arról, hogy a hazai internetezőknek mit jelent a wifi és az internet, mennyire fontos szerepet tölt be a wifi az életükben, mit tudnak a működéséről és az ehhez szükséges eszközökről, illetve, hogy mennyire tudatosan és milyen szempontok alapján választanak internet-előfizetést.

A felhasználók szempontjai szerint először legfontosabb a szolgáltatás ára (48 százalék), aztán következnek a csomagban foglalt egyéb szolgáltatások (43 százalék), majd a letöltési sebesség (43 százalék), végül a jó wifi router (34 százalék) is döntő tényező számukra.

Korosztálytól függetlenül elmondhatjuk, hogy az emberek döntő többsége inkább wifin (89 százalék), mint vezetéken keresztül internetezik (49 százalék), ami mellett külön érdekesség, hogy otthoni használatban is egyre nagyobb teret hódít magának a mobilinternet (28 százalék), bár ez a 18-29 éves korosztály körében a legnépszerűbb (36 százalék) – derült ki a felmérésből.

A teljes korcsoportot tekintve a válaszadókról elmondható, hogy leginkább hordozható eszközökről szeretnek internetezni, amik közül a mobiltelefon a legnépszerűbb, ezt követi a laptop, majd az asztali számítógép a maga 52 százalékával, illetve a tablet (44 százalék) és végül az okostévé. Utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztartásokban, hiszen funkcióival több eszközt is tud helyettesíteni.

Biztonsági szempontból nem a legoptimálisabb, hogy a válaszadók 43 százaléka még mindig a gyárilag beállított wifijelszót használja, pedig számtalan veszélyforrás kihasználhatja, ha nem a lehető legbonyolultabb, speciális karaktereket is tartalmazó jelszót állítjuk be.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »