A magyar tudnak legkevésbé meglenni okostelefonjuk nélkül

A magyar tudnak legkevésbé meglenni okostelefonjuk nélkül

A magyarok a legaktívabb közösségi médiafogyasztók az európai országok közül, egy felmérés szerint naponta akár 150-szer is ránéznek az okostelefonjukra. Az egyik telefongyártó óriáscég befektetői a napokban nyílt levélben jelezték aggodalmukat, amiért a gyerekek körében egyre több a mobilfüggő. Arra kérik fejlesztőiket, hogy olyan szoftvereket készítsenek, amelyek nem okoznak káros addikciót a fiataloknál.

Futótűzként terjedt el néhány hete az interneten, amint egy nő Ázsiában telefonnal a kezében szó szerint belesétált egy szökőkútba. Másodperceken múlik, hogy a mobiljukba belefeledkező embereket nem üti el egy autó, a metró, vagy egy száguldó vonat.

„Amikor megszűnik a külvilág, megszűnik az idő és egy olyan tevékenységben vagyunk benne, ami le tud minket kötni” – mondta Damsa Andrei, pszichológus, játékkutató. Hozzátette: az okos tartalom és a túlzott online játékfogyasztás között van összefüggés. Mindkét esetben a sikerélményre építenek a szoftverfejlesztők.

„Lásd, például a közösségi háló is előszeretettel alkalmazza, a pozitív visszajelzési rendszert. Sok esetben a rendszer nem engedi meg azt, hogy valakit leszavazzanak, hogy valakinek negatív értékelést adjanak. Éppen ezért az egyik leggyakoribb telefonos aktivitás – a telefonálás és sms-ezés mellett – emelkedik a közösségi médiafogyasztás” – mondta Andrei.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok a legaktívabb közösségi médiafogyasztók Európában. „Gyakorlatilag a magyarok közösségi médiafüggők. Az említett felmérések emellett igazolják saját tapasztalatainkat is, miszerint a munkahelyi és magánéletünk nagymértékben átfedésbe kerül az okos telefon miatt” – mondta Pintér Róbert, az E-net Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

Az addiktológus szerint a telefontól nem, csupán az alkalmazásoktól lehet függővé válni. „A mobiltelefon egy eszköz, nem több annál. Igen, hiányzik ha nincs velünk, de ez természetes, mert gyakorlatilag az életünk egy nagyon szerves része. Azon keresztül kötődünk a társas kapcsolatainkhoz, és a munkánkhoz. A telefontól önmagától tehát nem lehet függővé válni, egy-egy telefonos alkalmazástól, így például a közösségi hálótól igen. Ennek is vannak szintjei” – mondta Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja.

A szakember szerint az, hogy például egy gyermek függővé válik, abban a családnak, az iskolának és a társadalomnak is hatalmas szerepe van. Az addiktív szoftverekkel azonban nehéz felvenni a versenyt. Felismerve ezt a problémát pár napja a legnagyobb okostelefon-gyártó cég befektetői arra szólították fel szoftverfejlesztőiket, hogy a jövőben úgy alakítsák alkalmazásaikat, hogy azok ne okozzanak függőséget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »