A munkaügyi hivatalban végezte az Olaszországot megjárt híres szlovák tudós

A munkaügyi hivatalban végezte az Olaszországot megjárt híres szlovák tudós

Az ismert és sikeres tudós, Róbert Bidulský docens azután, hogy visszatért Olaszországból, a munkaügyi hivatalban kötött ki. Amennyiben az ügyben nem történik változás, az esetet az Európai Bizottság elé terjesztik. Minderre Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) parlamenti alelnök hívta fel a figyelmet a mai sajtótájékoztatóján.

– mondta Ďuriš Nicholsonová.

A híres tudós a munkaügyi hivatalban kötött ki

A parlamenti alelnök elmondása szerint a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) hét évvel ezelőtt egy brüsszeli projekt keretén belül hívta vissza Olalszországból Róbert Bidulskýt. A projekt célja az volt, hogy a hazai tudósokat visszacsábítsák külföldről, és itt ajánljanak nekik munkát azért, hogy tovább tudják adni külföldi ismereteiket és tapasztalataikat. Arra, hogy Bidulský visszatérhessen és megteremthessék neki a szükséges feltételeket, illetve a fizetését, az egyetem 700 ezer eurós uniós támogatást kapott Brüsszelből.

Az összeg egy részét Bidulský reintegrációjára (visszahelyzésére) kellett volna költeni azért, hogy az Olaszországot megjárt tudóst huzamosabb ideig el tudják helyezni a Kassai Műszaki Egyetemen. A projekt teljesítésének egyik feltétele azonban az volt, hogy a Kassai Műszaki Egyetemnek minimum 2021-ig szerződést kellett kötnie Bidulskýval.

„A Kassai Műszaki Egyetem Bányamérnöki, Környezetvédelmi és Geotechnológiai Karának dékánja, Iveta Vasková azonban nem hosszabbította meg a szerződést Bidulskýval, így a híres tudós holnaptól munkanélküli lesz” – jelentette ki Ďuriš Nicholsonová.

Nemzetközi szégyen

A SaS-os parlamenti képviselő szerint nemcsak a Kassai Műszaki Egyetem hírneve forog kockán, de az egész botrány nemzetközi szégyent hozhat Szlovákia fejére.

– vélekedett Ďuriš Nicholsonová.

Bidulský: megbeszélés nélkül történt az egész

Bidulský elmondása szerint a helyzetet a Kassai Műszaki Egyetem rektorával, Stanislav Kmeťtyel akarta megoldani, ő azonban azt felelte neki, hogy az ügy a dékán asszony kompetenciái közé tartozik. Bidulský ezután az oktatásügyi miniszternél, Martina Lubyovánál próbálkozott, de nálam sem járt sikerrel.

Mindemellett Bidulský azt sem tudja, hogy a dékán asszony miért fejezte be vele az együttműködést. „Megbeszélés nélkül történ az egész. A dékán asszony azt mondta, hogy a törvényből kifolyólag nem köteles elmondani az okokat“ – magyarázta Bidulský, majd hozzátette, hogy azért tért vissza Olaszországból Szlovákiába, hogy emelje a szlovák tudomány minőségét.

Minél sikeresebbek voltunk külföldön, otthon annál szőrszálhasogatóbb ügyeket kellett oldani a kar vezetőségével. A végén oda lyukadtunk ki, hogy a dékán asszony bejelentette, nem áll érdekében folytatni a közös munkát“ – mondta Bidulský.

A Kassai Műszaki Egyetem volt docense így holnaptól munkanélküli. Bidulskýnak azonban nem áll érdekében leterhelni a szociális rendszerünket, ezért úgy tervezi, hogy ismét visszatér külföldre.

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »