A munkavállalók negyede semmilyen juttatást nem kap

Tavaly a magyar dolgozók 26 százaléka nem kapott semmilyen béren felüli juttatást a munkaadójától – derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből. Akik kaptak, azok leginkább SZÉP kártyának, Erzsébet utalványnak, valamint céges mobiltelefonnak örülhettek.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérő portál megnézte, hogy 2017-ben melyek voltak a leggyakoribb juttatások Magyarországon. A több mint 42 ezer válaszadó adataiból kiderült, hogy

a munkavállalók 74 százaléka kapott valamilyen juttatást.

A legnépszerűbb tavaly is a SZÉP kártya volt: a dolgozók több mint harmada (34 százaléka) kapta, az Erzsébet utalványt és a mobiltelefont pedig egyforma mértékben (24-24 százalék) adták a munkaadók – olvasható a közleményben.

A kutatás eredményei szerint az irodai pozíciókban dolgozó munkaerő részesült a legtöbb juttatásban. Erről tanúskodik az is, hogy

Az informatikusok, mérnökök, menedzserek és felsővezetők esetében még árnyaltabb képet kapunk: érdekesség például, hogy a mérnökök és informatikusok esetében a rugalmas munkaidő a harmadik legnépszerűbb juttatás a maga 25 százalékos gyakoriságával, de mértéken felüli szabadságot csupán 1 százalékuk kap. A középvezetők és menedzserek esetében többen kapnak mobiltelefont (45 százalék), mint SZÉP kártyát (38 százalék), illetve többen kapnak notebookot (26 százalék), mint Erzsébet utalványt (24 százalék) – közölte a bérfelmérő portál.

A felsővezetők esetében mindössze 15 százalék azok aránya, akik nem kapnak semmilyen juttatást, de természetesen a feladataik elvégzéséhez nélkülözhetetlen juttatások mellett (62 százalékuk kap mobiltelefont, 46 százalék személygépkocsit, 42 százalék notebookot) a rugalmas munkaidő (36 százalék) és a parkolóhely (25 százalék) gyakoribb az átlagnál. Az összes többi juttatás egy adott cégnél hasonló arányban jár a felsővezetőknek is, mint a többi alkalmazottnak.

Minden tizedik munkavállaló helyi utazási bérletet, illetve egészségpénztári támogatást kapott a munkaadójától.

Egyre népszerűbb továbbá az alkalmazottak képzése (9 százalék), ami a korábbi évekhez képest előre lépett. A munkaadók ugyanis a nagy munkaerőhiány közepette ezzel a juttatással is megpróbálják maguknál tartani és motiválni a dolgozóikat. Ezt támasztja alá a szintén egyre népszerűbb dolgozói ajánlás jutalma (vagy más néven a toborzási bónusz) amit tavaly már a megkérdezettek 6 százaléka jelölt meg. Toborzási bónusz annak a dolgozónak jár, aki új embert tud hozni vagy ajánlani a céghez. Érdekesség, hogy a legnagyobb mértékben (7 százalék) a mérnökök és informatikusok esetében kínálják fel ezt a bónuszt.

A Fizetesek.hu eredményei szerint az alacsonyabb pozíciókban dolgozók, illetve a fizikai munkások részesülnek a legkevesebb juttatásban. A segédmunkások 40 százaléka, a szakmunkások illetve a szolgáltatási szférában dolgozók 37 százaléka nem kap semmilyen juttatást. A segédmunkások esetében a legnépszerűbb az Erzsébet utalvány, ezt 20 százalékuk kapja, SZÉP kártyát 17 százalék, helyi utazási bérletet pedig 10 százalék. Az összes többi juttatás mértéke nem haladja meg az 5 százalékot sem – olvasható a közleményben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »