A "nacionalizmus" és a migránsválság miatt féltik az EU-t német ipari vezetők

MTI nyomán

Német ipari vezetők attól tartanak, hogy a migránsválság kezelése kapcsán felmerülő ellentétek és a nacionalizmus erősödése veszélybe sodorhatja az Európai Uniót – írta a Reuters brit hírügynökség szombaton.

A migránsválság kezelése tovább fokozta az európai országok közötti ellentéteket, amelyeket az euróválság már amúgy is kiélezett. Az erősödő nacionalizmus ezzel párosulva veszélybe sodorhatja Európa jólétét, gazdasági sikerét és biztonságát – mondták a Reutersnek adott interjúikban az öt legnagyobb németországi ipari szövetség vezetői.
    
“A jövő év döntő év lesz Európa számára. Nagyon aggódom az Európai Unió jövője miatt” – fogalmazott Ulrich Grillo, a német gyáriparosok szövetségének (BDI) elnöke.
    
Hans Peter Wollseifer, a kisiparosok szakmai szövetségének (ZDH) elnöke azt mondta, hogy a szolidaritás hiánya veszélybe sodorhatja az elmúlt évek európai eredményeit. “Az európai összetartás erős jelzését szeretném látni” – tette hozzá.
    
Berlin korábban számos alkalommal adott hangot rosszallásának azzal kapcsolatban, hogy a migránsok befogadása tekintetében Németország nem kapott számottevő támogatást a többi uniós tagországtól (mondjuk a willkommenskultur miatt nem is tapsot érdemelnének, hanem egy-két kijózanító pofont).
    
Anton Börner, a német kül- és nagykereskedelmi vállalatok szövetségének (BGA) elnöke úgy vélte, hogy a jövő év egyik legnagyobb kockázati tényezője az európai egység további bomlása, míg a német kereskedelmi és iparkamarák szövetségének (DIHK) elnöke, Eric Schweitzer azt emelte ki, hogy a nemzeti válaszok már nem elegendőek a nemzetközi problémák megoldására, és Európának csak akkor van súlya a világban, ha tagállamai egységben lépnek fel.
    
Ingo Kramer, a munkaadói érdekképviseletek országos szövetségének (BDA) elnöke a brit kilépés veszélyére is figyelmeztetett, s közölte, hogy az EU-nak komolyan kell vennie London követeléseit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »