A nagy tömeg miatt legfeljebb kényelmes utazóautónak számít az újdonság

Méretes a Skoda nagy szabadidő-autója, de annak ellenére, hogy jókora hűtőrácsot tol maga előtt, nem hat tolakodónak. Ebben segít, hogy nem viszik túlzásba a krómozást. Falként tornyosul előttünk a műszerpult, ezen belül az utas előtti betét egy második kesztyűtartót rejt. A könyöklő alá is lehet pakolni, a váltókar előtti fiókban találjuk az indukciós telefontöltőt.

Aszfaltozott és földes úton is jól érzi magát a Kodiaq, ám az Off-Road menetprogram ellenére sem terepjáró
Forrás: MW

Az ajtózsebek is nagynak tűnnek, de egy 1,5 literes palack csak akkor fér el kényelmesen, ha már ittunk belőle, egy kicsit deformálódnia kell. A tesztautónál azt tapasztaltuk, hogy használat közben nyöszörgő hangot ad a kapaszkodó, és hasonló hangja volt a két első ülés közötti konzolnak, amikor valaki nekitámasztotta a lábát – ezt pedig egy több mint tízmillió forintba kerülő autótól nehéz elfogadni. A kezelhetőség egyértelmű, de hozzá kell tenni, hogy az érintőképernyős fejegység menüiben hosszasan lehet kalandozni, cserébe minden nüanszot be lehet állítani. Az AreaView kamerarendszernél például a számítógépes játékokból megszokott hátulról-felülről állást is ki lehet választani. Ez igazából az utas szórakoztatására jó, szűk helyen manőverezésnél ennél használhatóbb beállítások is léteznek.

Nagyok és kényelmesek az ülések, a remek pozíciójú ülőlap pedig jó magasra került a padlóhoz képest. A fej feletti hely is bőven elegendő. A második sor is tágas, könnyű a beszállás a hatalmas méretű ajtón keresztül, és alig harap ki helyet a hátsó kerékjárat. Itt is elég magas az ülőlap, ráadásul a támla dőlésszöge is állítható. A harmadik üléssorral 313 690 forintos felárért kérhető, hosszú idő óta ez a márka első 5 + 2 személyes ajánlata. A harmadik sor csak kisgyermekek szállítására elegendő, a bejutást megnehezíti, hogy a második sor ülései csak a padlóba hajthatók, nem billennek előre, így ezeken át kell emelni a lábat, és nincs semmi kapaszkodó, ami segítséget adhatna ilyenkor. A sínen tologatható második sor segítségével itt is lehet értékelhető lábtér, de közel a padló és a plafon is.

Hírdetés

Szépen csillog a pult, de hamar látszik a por és az ujjlenyomat a műszerfal fényes fekete részein
Forrás: MW

Ideális választás a nagy méretű és nehéz Kodiaq mozgatásához a 2,0 literes TDI, amelyet már SCR-katalizátorral is kiegészítettek. Az AdBlue szintjéről a multifunkciós kijelző tájékoztat, illetve figyelmeztető jelzést is kapunk, ha fogyóban az anyag. Csendes, a járása is kifinomult, csak újrainduláskor ránt egy kicsit a karosszérián. Hiába a 340 Nm-es nyomaték, a nagy tömeg és a hosszú áttételezés miatt legfeljebb kényelmes utazóautóról beszélhetünk. Sztrádatempónál 2250/percet forog a főtengely hetedikben. Ezt a karaktert lehet erősíteni a 334 010 forintos elektronikus lengéscsillapítás megrendelésével, amelynél komfortfokozatot tudunk kapcsolni, és ettől lágyan ringatózó hajóvá válik a Kodiaq. Ám csak a lengéscsillapítást állítjuk, az acélrugók ugyanolyan merevek minden esetben, így a kátyúkat és egyéb úthibákat bizony érezni az utastérben. A vezetési profilok segítségével a kormányzást és a távolságtartó tempomat hevességét is lehet állítani.

Majdnem minden vezetési segédért felárat kell fizetni, ezek működése közül a sávtartót és az ehhez kapcsolódó holttérfigyelőt (kombinációban 307 340 forint) érdemes megemlíteni. Az eddigihez képest javult a rendszer, mert nem a sáv mértani közepén próbálja tartani az autót, hanem tényleg csak akkor avatkozik bele a kormányzásba, ha a felfestéshez közelítünk. Ám ennek felismerése nem mindig megy neki. Előfordult, hogy az út melletti villanyvezeték hullámvonalszerű árnyékát vette jobb oldali határnak, és érezhetően ahhoz próbálta igazítani a jármű mozgását. Más esetben az ideiglenes sárga felfestést akarta figyelembe venni – arról persze nem az autó tehet, hogy Magyarországon rengeteg útépítést követően ott marad az aszfalton a sávelhúzás. Előbbi vicces, mert ritkán fordul elő, utóbbi idegesítő, ha nap mint nap találkozik vele az ember.

Nagyok az ugrások az egyes felszereltségek között, ezt az Active alapszintnél még részben indokolja, hogy csak 125 lóerős motort és fronthajtást kap. A következő lépcsőfok másfél millióval került többe, az Ambition szinthez képest további szűk egymillió a Style felára. Nem enyhít a lépcsőkön a mindegyik változathoz egységesen járó 600 ezer forintos árkedvezmény. Az extráknál érdemes hosszasan elidőzni, csomagban sokkal kedvezőbb lehet a felár: például az AreaView kamerarendszer önmagában 250 190 forint, a 316 230 forintos parkolósegéddel együtt viszont csak 443 230 forintot kell értük fizetni. A 8 colos Amundsen érintőképernyős fejegység mindössze 97 790 forintba kerül, de aki navigálni is akar, annak további 101 600 forintot kell fizetnie a térképadatbázisért. Távolságtartó tempomatból is kétféle van, 88 900 forintért 160 km/óráig, 196 850 forintért 210 km/óráig működő rendszert kapunk – itt érdemes megjegyezni, hogy a legerősebb, 190 lóerős dízel kivételével egyik Kodiaq sem tudja elérni ezt a tempót.

Összegzés
Nagyon várták már a vásárlók ezt a Skodát, meg is rohanták miatta a kereskedéseket. Érthető, mert tágas, kényelmes autót kapnak a pénzükért, akár plusz 2 üléssel a csomagtartóban – a csehek régóta nem kínáltak ilyen autót. A kedvező ár mögött részben az áll, hogy rengeteg biztonsági felszerelésért is felárat kell fizetni, szóval alapos utánaszámolgatások nélkül nem lehet megúszni a vetélytársakkal való összehasonlítást.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »